Στις 24 Νοεμβρίου 1859, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το ιστορικό βιβλίο Η Προέλευση των Ειδών του Κάρολου Δαρβίνου. Εκατό πενήντα χρόνια αργότερα, η Θεωρία της Εξέλιξης εξακολουθεί να εμπνέει τη συζήτηση γύρω από το ρόλο της επιστήμης, της θρησκείας και της κοινωνίας στην εξέλιξη της ζωής πάνω στον πλανήτη μας!

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Δαρβίνου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού του έτους Δαρβίνου, το British Council σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο Φούρνος μας παρουσιάζει, στις 24 Νοεμβρίου -μετά από 150 χρόνια ακριβώς- την πρωτοποριακή εκδήλωση Ο Πίθηκος Ξουθ ή τα Ήθη του Αιώνος που επιχειρεί να συνδέσει το θέατρο με την επιστήμη.

Στο πλαίσιο της δραματοποιημένης διάλεξης (performance lecture), ο Δρ. Κώστας Καρπούζης  θα προλογίσει την παράσταση και θα επιχειρήσει με απλούς και κατανοητούς όρους να εξηγήσει την επιστήμη πίσω από τη δραματουργική σύλληψη του έργου και πώς συνδιαλέγεται με το κείμενο του Ιακώβου Πιτσιπίου και την παράσταση.

Ο περιηγητής Βαρθόλδυς, aka Πίθηκος Ξουθ, επιφανής global traveler των καιρών του (19ος αιώνας) και γνώστης των ιδεών του Δαρβίνου περί καταγωγής και εξέλιξης των ειδών, αναζητά με χιούμορ και άφθονη ειρωνεία το θέμα της ανθρώπινης αυθεντικότητας πέρα από χωρο-χρονικούς περιορισμούς, η απομάκρυνση από την οποία οδηγεί στην κατάσταση του ζώου. 

Η εκδοχή αυτή αποτελεί μετεξέλιξη της δραματοποιημένης διάλεξης που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον Φεβρουάριο του 2009 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Δαρβίνου.

Δραματουργική σύλληψη – σκηνοθεσία: Έλενα Τιμπλαλέξη, αφηγητής – Βαρθόλδυ: Αλέξανδρος Μαράτος.