Ο Πέτρος Γαϊτάνος μαζί με τον Χρόνη Αηδονίδη και την Αρετή Κετιμέ παρουσιάζει μία συναυλία τιμής για τα 90 χρόνια

από τη Μικρασιατική καταστροφή στο γήπεδο Πατρίδας στη Βέροια την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012.

Με τη συμμετοχή  ορχήστρας  που θα αποτελείτε από 10 παραδοσιακούς κορυφαίους σολίστες μουσικούς της χώρας μας , ένας από τους σπουδαιότερους  Έλληνες ερμηνευτές – καλλιτέχνες,  ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΙΤΑΝΟΣ, αυτό το καλοκαίρι μεταξύ άλλων παρουσιάζει σε διάφορες περιοχές της χώρας μια παράσταση  -συναυλία αφιέρωμα στη Μικρασιατική καταστροφή που φέτος κλείνει 90 χρόνια από τότε ( 1922-2012 ).   

Το πρόγραμμα έχει ένα ευρύ υλικό  από επιλογές  με τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά  Ελληνικά  τραγούδια. Τραγούδια από όλη τη Ρωμιοσύνη με έμφαση στις περιοχές,  Μικρά Ασία,  Σμύρνη,  Αιγαίο,  Πόλη,  Θράκη, Πόντο και  Μακεδονία. Επίσης με τραγούδια του 20ου αιώνα που γράψανε Έλληνες συνθέτες και ποιητές, κατά το πλείστον πρόσφυγες, γόνοι προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, ( Καλδάρας, Πυθαγόρας ) όπως και με κάποιους ύμνους ( Τη Υπερμάχω, Σώσον Κύριε τον λαόν Σου), που αναδεικνύουν την πνευματική ματιά της ευρύτερης Ελλάδας και της σπουδαίας Ορθόδοξης κληρονομιάς. Παράλληλα σε γιγαντοοθόνη θα προβληθούν βίντεο με πλάνα αρχείου από τη Μικρασιατική καταστροφή και την Πόλη τα οποία θα συνοδεύσουν μερικά από τα τραγούδια .
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως ο Πέτρος Γαϊτάνος στις εμφανίσεις του δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα αμεσότητας που εκτοξεύει τις βραδιές σε ένα ανεπανάληπτο καλλιτεχνικό γεγονός,  παρουσιάζει τις συναυλίες του σε μορφή παράστασης, ενώ σύντομα κατεβαίνει από τη σκηνή και γίνεται ένα με τον κόσμο που τον αγαπάει σταθερά, δυνατά και διαχρονικά. Είναι ένας καλλιτέχνης που έχει αλλάξει με τις εμφανίσεις του την έννοια και τη λειτουργία των συναυλιών.

Σκοπός αυτής της συναυλίας, του Πέτρου Γαϊτάνου,  είναι να θυμίσει και να τιμήσει τις περιοχές των αλησμόνητων πατρίδων, να αναδείξει την πολιτισμική προσωπικότητα των Ελλήνων, τη μακραίωνη ιστορία των περιοχών αυτών και την οδυνηρή καταστροφή που δέχτηκαν στα γεγονότα του 1922. Με στίχους και μουσικές που φτιάχτηκαν αιώνες τώρα από τους Έλληνες της ευρύτερης Ρωμιοσύνης, μέσα από την καθημερινή, αλλά και την αιώνια διάθεσή τους να ενταχθούν στο άξιο, που εμπνέεται από τη σταθερή πίστη τους στις έννοιες του Γένους και της Ορθοδοξίας.
Η εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με τη μορφή συναυλίας – παράστασης.
Θα πραγματοποιηθεί  την  Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 στο γήπεδο Πατρίδας Βέροιας
Μαζί με τον Πέτρο Γαϊτάνο  συμμετέχουν , ο σπουδαίος ερμηνευτής και δάσκαλος της παραδοσιακής μουσικής Χρόνης Αηδονίδης και  η Αρετή Κετιμέ που με τη γλυκιά φωνή της  θα τραγουδήσει παρέα με το σαντούρι της τραγούδια των αλύτρωτων πατρίδων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει  επίσης η σπουδαία  ηθοποιός  Κάτια Δανδουλάκη  η οποία θα διαπεράσει τη συναυλία- παράσταση με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, σε μορφή μονολόγου και αφηγήσεων πρώτου προσώπου, παρουσιάζοντας κείμενα προσφύγων βασισμένα σε ιστορικά γεγονότα. Επιπλέον θα διαβάσει επιλεγμένα ποιήματα και κείμενα από προσφυγικά διηγήματα.

Τέλος στη συναυλία – παράσταση συμμετέχουν 4 μεγάλα χορευτικά συγκροτήματα και μεγάλη παραδοσιακή μεικτή χορωδία, συνολικά περίπου 300 συντελεστές επί σκηνής!
Την συναυλία διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός σύλλογος μικρασιατών  νομού Ημαθίας
Με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Βέροιας

Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων :
•    Εκπολιτιστικός σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ημαθίας 
•    Πολιτιστικός Αθλητικός σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»
•    Θρακική Εστία Βέροιας
•    Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
•   
Συμμετέχει η χορωδια  του  Εκπολιτιστικού  συλλόγου  Μικρασιατών  Νομού Ημαθίας :
Υπό τη διεύθυνση του: Φώτη Πανανόπουλου
Επιμέλεια σκηνοθεσίας : Πέτρος Γαϊτάνος

Συμμετέχουν  ο  Χρόνης Αηδονίδης και η  Αρετή Κετιμέ
Ειδική συμμετοχή: Κάτια Δανδουλάκη
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης