Οι επισκέπτες προσκαλούνται να συμμετάσχουν στην ανοιχτή σκηνή του Παρθενώνα των Βιβλίων με ποικίλους τρόπους, είτε διαβάζοντας από τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία σε διάφορες γλώσσες είτε απαγγέλλοντας δικά τους κείμενα ή ποιήματα είτε παρουσιάζοντας σιωπηλούς χορούς ή επιτελεστικές χειρονομίες, παίζοντας εναλλακτική μουσική ή απλώς ακούγοντας μέσα στον Παρθενώνα μαζί με την καλλιτέχνιδα, τους επιμελητές της documenta 14 και μέλη της ομάδας.

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να εγγραφούν πριν από τις 8 μ.μ. την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 στο events@documenta.de παρέχοντας τις πληροφορίες επικοινωνίας (όνομα, e-mail και αριθμό τηλεφώνου) και λεπτομέρειες για τον τύπο και τη διάρκεια της συμμετοχής τους, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά. Η ομάδα της documenta 14 θα ανακοινώσει τις συμμετοχές που θα παρουσιαστούν στις παράλληλες ανοιχτές σκηνές και τους χρόνους παρουσίασης μέσω e-mail έως την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 στις 8 μ.μ. Σε περίπτωση βροχής οι δημόσιες παρουσιάσεις θα ματαιωθούν. Παρακαλούμε έχετε υπόψη σας ότι οι διαφορετικές σκηνές δεν διαθέτουν ενισχυτές ήχου.

Μετά τον εορτασμό ξεκινάει η «κατεδάφιση» του Παρθενώνα των Βιβλίων, ούτως ώστε τα κάποτε απαγορευμένα βιβλία να ξαναέρθουν στα χέρια του κοινού και να ξαναδιαβαστούν.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12 το μεσημέρι, η Marta Minujín ξεκινάει την επαναδιανομή των βιβλίων στους κατοίκους του Κάσελ και στους επισκέπτες. Με αυτή την πράξη αναδιανομής η καλλιτέχνις θέλει να εκφράσει το εφήμερο και μεταβατικό αυτού του αντι-μνημειώδους έργου τέχνης. Αυτός ο συλλογικός δημόσιος χώρος έχει διαμορφωθεί και έχει καθοριστεί από τα δωρισμένα βιβλία και πολλά περισσότερα ακόμα, τονίζοντας την αντίσταση στη λογοκρισία. Αυτή η μοναδική και επισφαλής αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε από όλους τους δωρητές, τους επισκέπτες και τους φορείς που, μέσω των δωρεών τους, δήλωσαν τη σημασία του δώρου και την αξία του προβληματισμού.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017
Εορτασμός της ολοκλήρωσης της συλλογής των απαγορευμένων βιβλίων
Με τη Marta Minujín
12 μ., Friedrichsplatz, Kassel

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017
Έναρξη της επαναδιανομής των απαγορευμένων βιβλίων)
Με τη Marta Minujín
12 μ., Friedrichsplatz, Kassel

Από 10 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017, όλοι είστε ευπρόσδεκτοι να έρθετε και να πάρετε ένα βιβλίο στο ταμείο της επαναδιανομής δίπλα στον Παρθενώνα των Βιβλίων που θα είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας της έκθεσης.


​The Parthenon of Books

Έως 100.000 βιβλία από όλο τον κόσμο, απαγορευμένα σήμερα ή στο παρελθόν, χρειάστηκαν προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο στην κεντρική πλατεία Friedrichsplatz στο Κάσελ, στο ίδιο σημείο όπου το 1933 ρίχτηκαν από τους Ναζί στην πυρά πολυάριθμα βιβλία. Από τα συγκεντρωμένα βιβλία κατασκευάστηκε τον Ιούνιο του 2017 στο Κάσελ το έργο The Parthenon of Books ως ρέπλικα του ναού της Ακρόπολης των Αθηνών –αισθητικό και πολιτικό ιδεώδες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου. Το έργο είναι ένα σύμβολο αντίστασης στη λογοκρισία, την απαγόρευση των γραπτών και τη δίωξη των συντακτών τους.