Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου υποδέχεται στον χώρο της Πειραιώς 260 ένα φουτουριστικό «Εθνικό ντεφιλέ», στο οποίο ο Παντελής Φλατσούσης αναρωτιέται πώς δημιουργείται ένα πιο συμπεριληπτικό μέλλον.

2121. Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, όπου τα έθνη-κράτη δεν υφίστανται πλέον, διοργανώνεται ένα ντεφιλέ μνήμης για να τιμηθεί η φουστανέλα, το εθνικό ένδυμα του πάλαι ποτέ ελληνικού έθνους-κράτους. Στην πασαρέλα της Πειραιώς 260 παρελαύνουν η στολή του εύζωνα και η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή και η φουστανέλα του Όθωνα, τα φράγκικα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας. Με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η παράσταση, σε ατμόσφαιρα εορταστική και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, με έναν θίασο πολυσυλλεκτικό, επιχειρεί να καταθέσει ένα σχόλιο σχετικά με την ταυτότητα και την ετερότητα θέτοντας το ερώτημα τι τύπου κοινότητες θα μπορούσαμε να επινοήσουμε σήμερα.

Όπως μοιράζεται μαζί μας ο σκηνοθέτης του ιδιαίτερου αυτού έργου, Παντελής Φλατσούσης: «Η ιστορία στην Ελλάδα είναι ένα αρκετά εργαλειοποιημένο κομμάτι του δημόσιου διαλόγου και της δημόσιας συζήτησης. Προσπαθούμε να δούμε αυτή η ιστορία πώς ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε σήμερα τα πράγματα. Εμάς μας αφορά περισσότερο το ερώτημα: Ποια είναι η ιστορία των εθνών; Τι είναι έθνος; Ποια είναι η ιστορία του ελληνικού έθνους; Θεωρώντας ότι το έθνος χτίζεται από την αρχή του, βασίζεται σε ένα δίπολο, που και σήμερα μας απασχολεί, που και σήμερα το βιώνουμε. Είναι το δίπολο συμπερίληψη-αποκλεισμός.»

Και παρά τα δραματουργικά σπόιλερ μας διαβεβαιώνει πως θα δούμε: «ένα catwalk, στο οποίο παρελαύνουν 200 χρόνια ενδυματολογικής -και όχι μόνο- ιστορίας του ελληνικού κράτους. […] σε ένα Εθνικό Ντεφιλέ που λαμβάνει χώρα το 2121.»

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Κείμενο Παντελής Φλατσούσης
Δραματουργία Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά – Κοστούμια Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Ζωντανή εκτέλεση Jan Van de Engel
Βίντεο editing Μάριος Γαμπιεράκης – Χρυσούλα Κοροβέση
Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Συνεργασία στη δραματουργία Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνοθέτη Παναγιώτα Παπαδημητρίου
Παίζουν Houssain Amiri, Θέμης Θεοχάρογλου, Γιώργος Κριθάρας, Ντέμπορα Οντόγκ, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Αινείας Τσαμάτης, Γιλμάζ Χουσμέν
Οργάνωση παραγωγής Κωστής Παναγιωτόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής SPECTRUM AMKE


Info

Τοποθεσία: Πειραιώς 260 – Χώρος Δ, Ταύρος

Ημέρες και ώρες: 26/06 έως 27/06/2021 στις 21:00 | 28/06 έως 29/06/2021 στις 22:00

Τιμές εισιτηρίων: ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 15€ | ΖΩΝΗ Α΄ 10€ – ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 8€ | ΖΩΝΗ Β΄ 8€ – ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 6,50€ | ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Πληροφορίες: aefestival.gr


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Ο Παντελής Φλατσούσης παρουσιάζει το «Εθνικό ντεφιλέ» στην Πειραιώς 260