Η ομάδα The Healersπαρουσιάζει την παράσταση του έργου του Έντγκαρ Άλαν Πόε με τίτλο “Ο Οίκος των Άσερ”, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη, για 3 μόνο παραστάσεις, στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Ρόντερικ και η Μαντλέν είναι οι τελευταίοι απόγονοι της οικογένειας των Άσερ. Ζουν αποκομμένοι από τον κόσμο στην επιβλητική τους έπαυλη, χτισμένη από τον πρώτο Άσερ. Τον Τζον – ελαφρύ να ‘ναι το χώμα που τον σκεπάζει. Η πολύχρονη απομόνωση έχει αρχίσει να επηρεάζει τόσο την πνευματική όσο και τη σωματική τους υγεία. Έτσι, ο Ρόντερικ καλεί έναν παιδικό του φίλο να μείνει μερικές εβδομάδες μαζί του, με την ελπίδα η χαρούμενη συντροφιά του να τον αναζωογονήσει. Ο φίλος του, που αποδέχεται την πρόσκληση, καταφθάνει λίγες μέρες αργότερα στον περίφημο Οίκο των Άσερ. Ήδη από την πρώτη στιγμή, καταλαβαίνει την παράξενη σχέση του Οίκου με την οικογένεια και την προβληματική κατάσταση αμφότερων. Αυτό όμως που τον περιμένει μπαίνοντας, ούτε που μπορεί να το διανοηθεί…

 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Ο Οίκος των Άσερ είναι από τα σημαντικότερα έργα μυστηρίου που έχουν γραφτεί. Στοιχεία, όπως η επιβλητική έπαυλη, η ομίχλη, τα σκαλοπάτια που τρίζουν, οι πόρτες που ανοίγουν σιγά σιγά, οι αστραπές, που πλέον θεωρούνται τα απολύτως βασικά – κλισέ – σε μία ιστορία μυστηρίου ή τρόμου, έχουν σε μεγάλο βαθμό την απαρχή τους στο εμβληματικό αυτό διήγημα.

Η παράσταση ακολουθεί την ιστορία και τους χαρακτήρες όπως παρουσιάζονται στο διήγημα, μέσα όμως από μία διασκευή άκρως κωμική, στα όρια της παρωδίας, της οποίας η βασική ιδιαιτερότητα είναι η παραλλαγή των στοιχείων του μυστηρίου – όπως αυτά που προαναφέρονται – σε σουρεαλιστικά. Έτσι, το μυστήριο μετατρέπεται σε παράλογο και ο τρόμος σε παρωδία.

 

Είπαν για την παράσταση:

“Στην αρχή άκουσα ένα κροτάλισμα. Πλησίασα, έσκαψα λίγο και ναι, τα είδα. Έτριζαν. Πραγματικά έτριζαν.”

Επιστάτης κοιμητηρίου Maryland της Βαλιτιμόρης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ε. Α. Πόε.

 

“Η γυναίκα μου πέθανε από τα γέλια βγαίνοντας από την παράσταση. Ελαφρύ να είναι το χώμα που τη σκεπάζει.”

Θεατής

 

“Αυτή η παράσταση είναι τελείως τρελή.”

Διευθυντής ψυχιατρικής κλινικής

 

Βασικοί Συντελεστές:

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Κινησιολογική επιμέλεια: Μπίλιω Καλιακάτσου

Σχεδιασμός φωτισμών: Κωνσταντίνος Μπάμπης

Ενδυματολογική επιμέλεια: La Reina (Βάλη Μαυρίδη)

Διανομή: Ηλίας Βλάχος, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, Δάφνη Δημοπούλου, Ελένη Εγγλέζου, Μαρία Μαραγκουδάκη, Δώρα Τσόλη, Γρηγόρης Χατζάκης