Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος είναι ένας ηθοποιός που έχει ξεχωρίσει με τις ερμηνείες του σε έργα τόσο κλασικού, όσο και σύγχρονου ρεπερτορίου. Η ανάθεση της σκηνοθεσίας της «Λυσιστράτης» από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ομολογεί πως ήταν μια έκπληξη για εκείνον. Παρόλα αυτά, αναζήτησε μέσα στο έργο του Αριστοφάνη «κάτι που να τον συγκινεί και να του δίνει κίνητρο για να ασχοληθεί«, καταλήγοντας αισίως σε μία θετική απάντηση, παρά τους δισταγμούς του.

Μας εξηγεί, λοιπόν, πως το πυρηνικό στοιχείο του έργου, που τον κινητοποίησε είναι η ανάγκη της συμφιλίωσης σε κάθε είδους πόλεμο, που ένας άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίζει μέσα στην καθημερινότητά του: «Συναντήθηκα, λοιπόν, με την ανάγκη της συμφιλίωσης, δηλαδή με αυτό που μάλλον από τους αιώνες τρέχει στους ανθρώπους: η τάση για πόλεμο και το απότομο φρένο, και η ανάγκη της συμφιλίωσης. Και αν κάτι με συγκινεί σε αυτή την επιθυμία, σε αυτήν την ζωτικής σημασίας ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιωθεί, δεν συνδέεται μόνο με την έννοια του πολέμου που συμβαίνει εθνικά ή εμφυλιακά, όπως στο συγκεκριμένο έργο, αλλά με οποιαδήποτε ανάγκη συμφιλίωσης. […] Αυτή είναι που με οδηγεί.»

Και καταλήγει τονίζοντας τη διαχρονικότητα του έργου σε μία περίοδο μάλιστα, που όλοι καλούμαστε να συμφιλιωθούμε με μία νέα και αιφνιδιαστική πραγματικότητα: «Νιώθω ότι ο Αριστοφάνης σε αυτό το έργο κάνει κάτι τρομερά γενναίο. Φωνάζει τον εχθρό -όποιον εχθρό ξαναλέω- τον φωνάζει, τον φέρνει ανάμεσά μας και επί ίσοις όροις συνομιλεί μαζί του και μάλιστα, του αποδίδει αρετές πάνω και από τον φίλο. […] Αυτά τα έργα ίσχυαν και θα ισχύουν πάντοτε, γιατί συναντιώνται με πολύ πυρηνικές αγωνίες.»

Συντελεστές

Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης
Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνικά: Ολγα Μπρούμα
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη
Βοηθός Σκηνογράφου: Ηρώ Κορωνίδη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Άελλα Τσιλικοπούλου

Διανομή (αλφαβητικά)
Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς.

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή


Info

Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ημέρες και ώρες: Από 31/07/2020 έως 02/08/2020

Πληροφορίες: greekfestival.gr


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Λυσιστράτη, του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου