Το Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, υποδέχεται στην Αθήνα τον Ντέννις Κέλλυ, έναν από τους σημαντικότερους …

νέους Βρετανούς θεατρικούς συγγραφείς, ο οποίος θα είναι στην Αθήνα ως τις 11 Φεβρουαρίου, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση των θεατρικών του έργων Ορφανά και DNA στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου και ανοιχτή συζήτηση. Ο Κέλλυ θα συνομιλήσει με επαγγελματίες και ειδικούς από το χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης, αλλά και με το κοινό. Την Παρασκευή το πρωί ο Κέλλυ θα δει το DNA και θα συνομιλήσει με μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου μετά την παράσταση.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011  – Θέατρο του Νέου Κόσμου
17:30 Συνέντευξη Τύπου
18:00 Ανοιχτή συζήτηση

Συντονισμός συζήτησης: Ιλειάνα Δημάδη, θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου
Είσοδος ελεύθερη / Θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά

Ο Ντέννις Κέλλυ θα υπογράψει το πρόγραμμα που περιέχει το έργο Ορφανά για τους θεατές που το επιθυμούν.

Ο συγγραφέας

Γεννημένος το 1970, Ο Ντέννις Κέλλυ ανήκει σε μια γενιά νέων δημιουργών που παρουσιάζουν έργα τολμηρά, προσεγγίζοντας σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα και καταστάσεις: το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τη βία, την εφηβική παραβατικότητα, την τρομοκρατία.

Ο Κέλλυ έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο το 2003 σε ηλικία 33 ετών. Έκτοτε, καθιερώθηκε πολύ γρήγορα ως ένας από τους πιο ταλαντούχους και σημαντικούς συγγραφείς της νέας γενιάς, κερδίζοντας σειρά διακρίσεων και βραβείων, ενώ τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στις μεγαλύτερες θεατρικές σκηνές της Βρετανίας (National Theatre, Royal Shakespeare Company, Traverse Theatre, Young Vic, Donmar Warehouse, Battersea Arts Centre, Arcola Theatre κ.α.).

Έργα του έχουν επίσης παρουσιαστεί στη Ρωσία, τις Η.Π.Α., τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και αλλού.

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις

Ορφανά

Το έργο Ορφανά πρωτοπαρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Fringe Festival του Εδιμβούργου τo 2009, αποσπώντας δύο βραβεία, το Fringe First και το Herald Angel. Την ίδια χρονιά ο Κέλλυ ψηφίζεται ως ο καλύτερος ξένος θεατρικός συγγραφέας από το έγκριτο γερμανικό περιοδικό Theater Heute.

Το έργο Ορφανά είναι ένα θρίλερ της σύγχρονης πόλης που εξερευνά τη σύγκρουση μεταξύ οικογενειακών δεσμών και ηθικών αρχών. Παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και από τη μέρα που ξεκίνησαν οι παραστάσεις μέχρι σήμερα το θέατρο είναι καθημερινά γεμάτο, ενώ το σύνολο των κριτικών και των δημοσιογραφικών σχολίων είναι εγκωμιαστικά για το έργο και την παράσταση.

DNA

Το DNA είναι ένα έργο για εφήβους γραμμένο κατά παραγγελία του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας στο πλαίσιο του προγράμματος Connections, ένας από τους μεγαλύτερος θεσμούς εφηβικού θεάτρου στον κόσμο, στο οποίο αναγνωρισμένοι συγγραφείς καλούνται να γράψουν ένα θεατρικό έργο ειδικά για νέους. Τα έργα αυτά ερμηνεύουν νέοι, ερασιτέχνες ηθοποιοί, ηλικίας από 13 έως 19 ετών.

Το έργο DNA παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου και είναι μια συμπαραγωγή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με την εταιρεία Grasshopper.