Το βραβείο του Literature.gr ξεκλειδώνει τα εσώτερα ενός έργου δίνοντας στην ευκαιρία στον αναγνώστη να κρυφοκοιτάξει από μια χαραμάδα την εικόνα ενός μικρού σύμπαντος και αντανακλά την ιδιαιτερότητα του κάθε δημιουργού, το ύφος του.

-Το Βραβείο για την Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2018 του Literature.gr απονεμήθηκε στον Νίκο Χρυσό για το βιβλίο του ‘’Καινούργια Μέρα’, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Διακριθείσα φράση: «Ένα καινούργιο παραμύθι, νέοι ήρωες, αστεία και θλιμμένα επεισόδια και να, η ζωή δεν ήταν πια μονάχα αυτό το ρυπαρό και κολλώδες που ένιωθα να καλύπτει τα χέρια μου, ήταν κι εκείνο το φασματικό, ζωντάνευε κι ας μην το άγγιζα, ήταν εκεί κι ας μην ήταν ορατό, η ζωή δεν χανόταν, δεν έστεκε, δεν επιβράδυνε ούτε επιτάχυνε τους ρυθμούς της, η ζωή περνούσε, ακόμα κι όταν δεν είχα διάθεση ή κουράγιο να την ακολουθήσω».

-Το Βραβείο για την Ξένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2018 του Literature.gr απονεμήθηκε στον Λάζλο Κρανσαχορκάι για το βιβλίο του ”Το τανγκό του Σατανά, μετάφραση Ιωάννα Αβραμίδου, Εκδόσεις Πόλις.

Διακριθείσα φράση: «[…] είδε σαν όραμα να παρελαύνουν διαδοχικά η μια εποχή μετά την άλλη, η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, ως εάν ολάκερος ο χρόνος να ήταν μόνο ένα ασήμαντο ιντερλούδιο στους απείρως μεγαλύτερους χώρους της αιωνιότητας, ένα εξαιρετικό ταχυδακτυλουργικό τρικ που δημιουργεί μια φαινομενική τάξη εντός της χαοτικής αταξίας και ορίζει μια πλεονεκτική θέση, από την οποία η τύχη αρχίζει να μοιάζει με αναγκαιότητα […]»

H Λίνα Πανταλέων, κριτικός λογοτεχνίας υπογράμμισε: Το Literature.gr ξεχώρισε την «Καινούργια μέρα», του Νίκου Χρυσού, Εκδόσεις Καστανιώτη 2018, για τη σπάνια μυθιστορηματική της δομή, τη γλωσσική της πολυσυλλεκτικότητα, την παραβολική σημασία των διασταυρούμενων μύθων και την εκπληκτική σύζευξη ιστοριών του δρόμου, που διαβάζονται σαν παραμύθια, με την πιο αρχέγονη σημασία της λέξης.

Η Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας, τόνισε: Το «Τανγκό του Σατανά», του κορυφαίου δημιουργού Λάζλο Κρανσαχορκάι, Εκδόσεις Πόλις, σε μετάφραση της Ιωάννας Αβραμίδου είναι ένα υπαρξιακό, μεταφυσικό, μυθιστόρημα γεμάτο συμβολισμούς και μεταφορές, που δοκιμάζει τις αναγνωστικές αντοχές, ένα σκοτεινό έργο για τη δύναμη της ελπίδας να ανατέλλει στην κοινωνία ρίχνοντας φως στο έρεβος της αποσύνθεσής της. Μια συγκλονιστική στιγμή στην Ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


H εκδήλωση απονομής των Λογοτεχνικών Bραβείων ‘’Literature.gr Phrase of the Year Prize 2018’’ ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας COVID – 19. Τα βραβεία στάλθηκαν στους νικητές και φιλοξενήθηκαν συνεντεύξεις τους.


Διαβάστε επίσης:

Το Τανγκό του Σατανά – László Krasznahorkai