Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική η νουβέλα “Το Κυνήγι του Βασιλιά Ματθία” του καθηγητή και συγγραφέα Νίκου Ξένιου.

Ο ίδιος μιλώντας στην κάμερα του CultureNow.gr, αποκαλύπτει σχετικά με τον αφηγητή της ιστορίας πως “είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που θα μπορούσε να περαστεί και για Έλληνας. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς γιατί όπως εμείς, έχει και μια ιστορία να πει. Η ιστορία που αφηγείται λοιπόν, είναι για μια κοινή μοίρα που μας αφορά όλους.”

Ύστερα συμπληρώνει χαρακτηριστικά ως προς την υπόθεση που επέλεξε να διηγηθεί, ότι “η δυνατότητα να μιλάς για έναν άνθρωπο μέσα στο χρονικό διάστημα όπου κινείται από την πατρίδα του προς μιαν άγνωστη πατρίδα, είναι η δυνατότητα να μιλάς για τη νοσταλγία.”

Βιογραφικό Νίκου Ξένιου

O Νίκος Ξένιος γεννήθηκε το 1962 στο Χαρτούμ και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το 1986 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές με τον Κορνήλιο Καστοριάδη στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, στο Παρίσι. Ως διδάκτορας της Πολιτικής Φιλοσοφίας δημοσίευσε μελέτες και ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Συνεργάστηκε στο Λεξικό Θεατρικών Όρων (εκδ. «ΚΟΑΝ») και στην Ισπανική Γραμματική του Στ. Ροδαρέλλη (εκδόσεις «Ίασπις») και συμμετείχε στον τόμο Greek Magic (Routledge). Διδάσκει στο Μουσικό Λύκειο Αλίμου. Συνεργάζεται με το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες και την ιστοσελίδα book press, εκτάκτως δε και με τα περιοδικά Ιστός, Οδός Πανός, Δέ(κατα), Athens Review of Βooks, Ποιητική και Ουτοπία. Έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων Το άχτι και τη νουβέλα Ένα τριάρι για τον Οιδίποδα («Φαρφουλάς», 2011 και 2012, αντίστοιχα).


Διαβάστε επίσης:

Το κυνήγι του Βασιλιά Ματθία – Νίκος Ξένιος