Το έργο Φοίνισσες παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη παράσταση με ένα ξεχωριστό επιτελείο ερμηνευτών και συντελεστών, έχοντας την υπογραφή του Γιάννη Μόσχου στην πρώτη του σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Ο συμμαχικός στρατός των Αργείων με επικεφαλής τον εξόριστο Πολυνείκη έχει παραταχθεί έξω από τις πύλες της Θήβας. Στο εσωτερικό, η Ιοκάστη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποτροπής του κακού, καλεί τους δύο γιους της να λύσουν τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο. Μετά τον χρησμό του μάντη Τειρεσία που αποκαλύπτει τη θεϊκή βουλή που επιβάλλει τη θυσία νεαρού βασιλικού γόνου για την επιτυχή έκβαση της μάχης για τους υπερασπιστές της Θήβας, ο ευσεβής Μενοικέας, γιος του Κρέοντα, πείθεται να θυσιαστεί για το καλό της πόλης.

Στο πεδίο της μάχης οι Θηβαίοι παίρνουν το προβάδισμα. Ετεοκλής και Πολυνείκης αποφασίζουν ο νικητής και κάτοχος του θρόνου να κριθεί από τη μεταξύ τους μονομαχία. Η κατάρα του Οιδίποδα για την αδελφοκτόνο μοίρα των γιών του επαληθεύεται και τα δύο αδέλφια σκοτώνονται ο ένας από το χέρι του άλλου. Το θέαμα των νεκρών γιων της ωθεί την Ιοκάστη στην αυτοκτονία, ενώ ο Οιδίποδας παίρνει τον δρόμο της εξορίας. Τη διακυβέρνηση της Θήβας αναλαμβάνει ο Κρέων.

Όπως μάς εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος: «Οι Φοίνισσες του Ευρυπίδη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο το οποίο παραδόξως παίζεται σπανίως στην ελληνική σκηνή. Ένας λόγος είναι μάλλον ο τίτλος του γιατί ονομάζεται Φοίνισσες και ο ευρύς κόσμος και άνθρωποι του θεάτρου ακόμα δεν γνωρίζουν σε τι αναφέρεται. Είναι ένα έργο που αναφέρεται στον μύθο των Λαβδακιδών και είναι όλα τα γνωστά πρόσωπα του μύθου: ο Οιδίποδας, η Αντιγόνη, ο Κρέων, ο Ετεοκλής, ο Πολυνείκης. Ο τίτλος, βέβαια, δεν παραπέμπει στον μύθο αυτό, είναι ο χορός που ονοματίζει το έργο. […] Τα κορίτσια του χορού μας είναι οι πρωταγωνίστριες αυτής της τραγωδίας. Είναι 10 εξαιρετικά κορίτσια, που εδώ και δύο μήνες δουλεύουν εντατικά, με τρομερή αφοσίωση και αγάπη και είναι νομίζω οι αγαπημένες όλου του θιάσου για τον τρόπο που βρίσκονται μέσα σττην πρόβα.»

Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον Ετεοκλή και μάς μιλά για την εμφύλια διχόνοια και την σχέση της με την τραγωδία: «Το πιο ενδιαφέρον στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε ανάγει την εμφύλια διαμάχη και το αδελφός σκοτώνει αδελφό σε τραγωδία. Δηλαδή, έχει γραφτεί αυτό το έργο, ειδικά για αυτό το θέμα για να αναδείξει την ιδιαιτερότητα αυτής της εμφύλιας διαμάχης. Για αυτό και μου αρέσει εμένα τόσο πολύ το συγκεκριμένο έργο […] είναι δύο αδέλφια που διεκδικούν το ίδιο κτήμα. Εμένα αυτό σαν θέμα με χτυπάει πάρα πολύ βαθιά, εσωτερικά, μού είναι γνώριμο και θεωρώ ότι πολύ σοφά το μελετάμε ως τραγωδία και όχι σαν ένα φαινόμενο απλώς εγκληματικό.»

Συντελεστές

Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική προσαρμογή: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογράφος: Αμάλια Μπένετ
Συνεργάτις χορογράφου: Αντιγόνη Γύρα
Video Design: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Επιστημονική σύμβουλος: Ελένη Παπάζογλου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Αντωνοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Ευαγγελία Παπαδουράκη
Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα

Διανομή (αλφαβητικά)
Αγγελιαφόρος Γιώργος Γλάστρας
Ιοκάστη Μαρία Κατσιαδάκη
Σφίγγα Σεσίλ Μικρούτσικου
Αντιγόνη Λουκία Μιχαλοπούλου
Παιδαγωγός Κώστας Μπερικόπουλος
Τειρεσίας Αλέξανδρος Μυλωνάς
Μενοικέας Βασίλης Ντάρμας
Ετεοκλής Αργύρης Ξάφης
Οιδίπους Δημήτρης Παπανικολάου
Πολυνείκης Θάνος Τοκάκης
Κρέων Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Χορός (αλφαβητικά)
Νεφέλη Μαϊστράλη, Ζωή Μυλωνά, Ελπίδα Νικολάου, Σταύρια Νικολάου, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θάλεια Σταματέλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή


Info

Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Επίδαυρος

Ημέρες και ώρες: 30.07.2021 – 01.08.2021

Τιμές εισιτηρίων: ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 50€ | ΖΩΝΗ Α΄ 45€ | ΖΩΝΗ Β΄ 25€ | ΖΩΝΗ Γ΄ 20€ | ΖΩΝΗ Δ΄ 15€ | ΖΩΝΗ Ζ΄ 10€ | ΖΩΝΗ ΣΤ΄ 10€

Πληροφορίες: n-t.gr | aefestival.gr


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Φοίνισσες του Ευριπίδη, από το Εθνικό στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου