Από τις παραδεισένιες ακρογιαλιές της Καραϊβικής στα κακοτράχαλα βουνά των Ιμαλαïων. Και από τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στις μητροπόλεις του παγκόσμιου μπάσκετ! Ο Νίκος Παπαδογιάννης αφήνει στην άκρη το μικρόφωνο και τη γραφίδα και προσφέρει στον αναγνώστη τη θέση του συνοδοιπόρου στα ταξίδια μιας ζωής μέσα από εβδομήντα τρεις σπονδυλωτές, συχνά απίστευτες και πάντοτε αληθινές ιστορίες.

Οι περιηγήσεις του συγγραφέα στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη είναι ποτισμένες με θαλασσινή αλμύρα, ορεινή δροσιά, άφθονη συγκίνηση και πηγαίο χιούμορ, με απρόσκλητους γκεστ σταρ κάμποσους ήρωες του ελληνικού (και παγκόσμιου) αθλητισμού, παλαιούς και λιγότερο παλαιούς.

Το ταξίδι αρχίζει από έναν ισοπεδωτικό τυφώνα στις Αντίλλες και καταλήγει σε μια βάρκα που πλέει προς το άγνωστο, με ενδιάμεσες στάσεις σε πέντε ηπείρους, εφτά θάλασσες, εξήντα χώρες, τρεις δεκαετίες, δεκάδες απρόοπτα και χιλιάδες γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα.

Ο μπαρουτοκαπνισμένος δημοσιογράφος φοράει το καπέλο του ακοίμητου ταξιδευτή, γεμίζει μικρή βαλίτσα με τα απολύτως απαραίτητα και επιβιβάζεται στην επόμενη πτήση δίχως να πολυνοιάζεται για τον προορισμό. Από τα παράθυρα του αεροπλάνου σάς κλείνουν το μάτι ο Γκάλης, ο Διαμαντίδης, ο Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον.

Κι αν δεν σας ενδιαφέρει το μπάσκετ, τόσο το καλύτερο. Ο Νίκος μιλάει για αθλητικά μόνο τις ώρες της δουλειάς και ποτέ όταν λείπει.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Παπαδογιάννης βαυκαλίζεται ότι είναι πολίτης του κόσμου. Ταξιδεύει από το 1984 και βασανίζει τους αναγνώστες ως αθλητικός –και λιγότερο αθλητικός– συντάκτης από το 1987. Είναι από τους τυχερούς που έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα, με τα έξοδα των εξορμήσεων πληρωμένα. Έχει καλύψει τέσσερις Ολυμπιάδες και δύο Μουντιάλ σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. Και μπάσκετ. Απροσμέτρητο μπάσκετ. Ονειρεύεται να μεταναστεύσει στην Κόστα Ρίκα και να ταϊζει πιθηκάκια, μακριά από το τσιμέντο και τα ντεσιμπέλ. Δεν πηγαίνει ποτέ σε ελληνικά εστιατόρια στο εξωτερικό. Γεννήθηκε το 1966 και, όταν δεν λείπει, ζει στην Αθήνα.