Με ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό, ο Νίκος Ζ. Κομνηνός αποφάσισε να στραφεί στην συγγραφή μιας σειράς δυστοπικών μυθιστορημάτων με έντονο οικολογικό προβληματισμό, που εκτυλίσσονται στο παρόν και το άμεσο μέλλον. Με αφορμή, λοιπόν, το πρώτο βιβλίο της σειράς, που φέρει τον τίτλο “Η σπίθα” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ο συγγραφέας περιγράφει στην κάμερα του CultureNow την εξέλιξη της υπόθεσης θέτοντας μέσα από την μυθοπλασία προτάσεις και λύσεις σε ένα φλέγον ζήτημα της εποχής μας.

Βυθιζόμαστε, λοιπόν, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, που θυμίζει πολύ έντονα τις εξελίξεις που βιώνουμε στην πραγματικότητα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Όπως, λέει όμως και ο ίδιος ο συγγραφέας “η Σπίθα είναι μία περιπέτεια” και στόχος του είναι “ο αναγνώστης να ψυχαγωγηθεί, αλλά και να προβληματιστεί από τις προβλέψεις“.

Ο πλανήτης δε θα επιζήσει άλλη μία γενιά ανθρώπινων παρεμβάσεων. Αυτή τη θεωρία την εκφράζουν πολλοί επιστήμονες τη σημερινή ημέρα, μεταξύ των οποίων ο βασικός χαρακτήρας του βιβλίου Η Σπίθα, που έγραψα. Εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Χριστόδουλου Λιθαρή. Ο Δρ. Μπέιλ, λοιπόν, που είναι ο χαρακτήρας είναι καθηγητής στο Κέιμπριτζ και εδώ και δεκαετίες υποστηρίζει ότι ο πλανήτης όχι μόνο πλησιάζει το σημείο μη επιστροφής, το οποίο είναι το σημείο όπου δεν θα μπορούμε πλέον να τον σώσουμε, αλλά έχει και μία λύση την οποία προτείνει που είναι όμως και λίγο ουτοπική. Λέει ότι αν οκτώ δισεκατομμύρια κόσμος, δηλαδή όλοι οι πολίτες του πλανήτη συντονιστούν ταυτόχρονα και μειώσουν έστω και λίγο το οικολογικό τους αποτύπωμα, τότε το αθροιστικό αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι τόσο τεράστιο, που θα ανατροφοδοτήσει τις προσπάθειες μας και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λυθεί το οικολογικό πρόβλημα.


Πληροφορίες έκδοσης: Εκδόσεις Καστανιώτη, Σελίδες: 320, ISBN: 978-960-03-6716-4, Τιμή: 18,00 ευρώ


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ζ. Κομνηνός – Η σπίθα