Οι περιπέτειες του Νίκου Καζαντζάκη και των βιβλίων του στον κινηματογράφο. Η πολύχρονη και βαθιά σχέση του Έλληνα συγγραφέα με το σινεμά. Οι διάσημες μεταφορές μυθιστορημάτων του στη μεγάλη οθόνη. Οι ενθουσιώδεις κριτικές και οι βίαιες αντιδράσεις φανατικών, εκκλησιαστικών παραγόντων και πολιτικών. Μια πρωτότυπη μελέτη που φωτίζει άγνωστες πτυχές του βίου, της προσωπικότητας, του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο μόνος Έλληνας που τρία μυθιστορήματα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο ως διεθνείς παραγωγές. Γιατί διάσημοι σκηνοθέτες τον αγαπούν τόσο; Πόσο διαφέρουν οι ταινίες από τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν; Ποια είναι η δική του σχέση με τον σινεμά;

Το βιβλίο ξεκινά με τον Καζαντζάκη σεναριογράφο στη Μόσχα τη δεκαετία του 1920. Από τον Λένιν και τον Βούδα, δύο από τα σενάρια που έγραψε τότε, προχωρά στο Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου από τον Jules Dassin που γνώρισε παγκόσμια επιτυχία. Με δύο ακόμα έργα – σταθμούς, το Ο Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο τελευταίος πειρασμός και δύο ακόμα διάσημους σκηνοθέτες, τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Martin Scorsese, φτάνει μέχρι την φετινή ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά καζαντζακικού έργου όπου ακούγεται η ελληνική γλώσσα.

Στις σελίδες του: Παρουσιάζονται τα σενάρια που έγραψε ο ίδιος ο Καζαντζάκης. Αναλύονται οι διαφορές ανάμεσα στα μυθιστορήματα και στις κινηματογραφικές μεταφορές τους. Σχολιάζεται η κριτική υποδοχή τους. Βλέπουμε φανατικούς να εισβάλλουν σε κινηματογράφους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παρακολουθούμε πολιτικούς, προκαθήμενους εκκλησιών, εστεμμένους, διανοούμενους και σταρ του σινεμά να μάχονται κατά ή υπέρ του Καζαντζάκη.

Ο συγγραφέας

Ο Θανάσης Αγάθος είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για το έργο των Εμμανουήλ Ροΐδη, Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή, Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου, Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Νίκου Καζαντζάκη, Στράτη Μυριβήλη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελου Τερζάκη, Βασίλη Βασιλικού κ.ά.