Παρίσι, 1961. Μια τρομοκρατική επίθεση της OAS καταστρέφει ένα ξενοδοχείο της οδού Μουφτάρ. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ψυχορραγεί κάτω από το βλέμμα ενός αστυνομικού, του παιδικού του φίλου. Μα πώς έφτασαν εκεί αυτοί οι δυο;

Το βιβλίο παρακολουθεί τη διαδρομή του Μουσταφά, γεννημένου στην όαση του Φιγκίγκ, στο Μαρόκο, από τον Ιανουάριο του 1929 μέχρι το Νοέμβριο του 1962. Φτάνει στη Γαλλία το 1939, επιστρατεύεται και μετά την άτακτη υποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων το 1940 διαφεύγει στο Λονδίνο. Μια νέα ζωή αρχίζει. Εντάσσεται στα αντιστασιακά δίκτυα και αλλάζει ταυτότητες τις δύσκολες μέρες της γερμανικής Κατοχής. Ένας δρόμος που αργότερα, στο Παρίσι, τις δεκαετίες 1950 και 1960, θα τον οδηγήσει στη στράτευση στον αγώνα του αλγερινού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης.

Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, το μυθιστόρημα διασχίζει τρεις δεκαετίες γαλλικής και βορειοαφρικανικής ιστορίας, ανάμεσα στην αποικιοκρατία, το δωσιλογισμό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Ένα οικογενειακό χρονικό, μια πολιτική αφήγηση πιστή στα γεγονότα και την αναζήτηση της ελευθερίας.

Μια ιστορία που απηχεί τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα σχετικά με την καταγωγή και τις διαδρομές μας, τις επιλογές και τους συμβιβασμούς μας.

Ένα μεγάλο μυθιστόρημα έρωτα, φιλίας και προδοσίας.

Νταβίντ Ιρί

Ο Νταβίντ Ιρί είναι δημοσιογράφος και φωτογράφος, ανταποκριτής διαφόρων ΜΜΕ στη Βηρυτό επί 18 χρόνια. Έχει εκδώσει πολλά φωτογραφικά λευκώματα και λογοτεχνικά έργα, μεταξύ των οποίων το συλλογικό έργο Jours tranquilles à Beyrouth (2009) και το εικονογραφημένο με φωτογραφίες μυθιστόρημα Pentes douces (2017). Η συγγραφή του μυθιστορήματος Ο Μουσταφά πάει στον πόλεμο απαίτησε δύο χρόνια έρευνας στα αρχεία του γαλλικού στρατού και της γαλλικής αστυνομίας, καθώς και τις μαρτυρίες των τελευταίων επιζώντων της εποχής.