Το βραβείο του Literature.gr ξεκλειδώνει τα εσώτερα ενός έργου δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να κρυφοκοιτάξει από μια χαραμάδα την εικόνα ενός μικρού σύμπαντος και αντανακλά την ιδιαιτερότητα του κάθε δημιουργού, το ύφος του. Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Χριστίνα Λιναρδάκη, Τέσυ Μπάιλα, Χρήστο Οικονόμου, Λίνα Πανταλέων, Κώστα Στοφόρο.

-Το Βραβείο για την Ελληνική Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2019 του Literature.gr απονεμήθηκε στον Μιχάλη Μακρόπουλο για το βιβλίο του: Μαύρο νερό, Εκδόσεις Κίχλη.

Διακριθείσα φράση: «Όταν με την αφή της μνήμης το χέρι άγγιζε την κρύα πέτρα, τα φαντάσματα τη ζέσταιναν με το νεκρό τους χνότο».

Η Χριστίνα Λιναρδάκη, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας, έγραψε για το βιβλίο του Μιχάλη Μακρόπουλου: Το Μαύρο νερό μάς φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας και τις επιλογές μας. Η ζωή διαπλέκεται με τη μνήμη, η οποία δεν ξεχωρίζει πια από το βίωμα, η μνήμη διαποτίζει ολόκληρο το βιβλίο και μετουσιώνεται σε πανίσχυρη νοσταλγία.

H Λίνα Πανταλέων, κριτικός λογοτεχνίας, υπογράμμισε για το βιβλίο του Μιχάλη Μακρόπουλου: Τεχνουργημένα λιτή, δραματική αλλά δίχως εξάρσεις, με συνταρακτική εικονοπλαστική δύναμη, η γραφή του Μακρόπουλου μαγεύει, επαναφέροντας στην αποστραγγισμένη επίγεια επικράτεια την απαντοχή του Θείου.

-Το Βραβείο για την Ξένη Λογοτεχνική Φράση της Χρονιάς 2019 του Literature.gr απονεμήθηκε στον Νταβίντ Γκρόσμαν για το βιβλίο του: Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ, Εκδόσεις Ψυχογιός, μετάφραση: Λουΐζα Μιζάν.

Διακριθείσα φράση: «…ο πειρασμός που είναι δύσκολο να του αντισταθείς – ο πειρασμός να κρυφοκοιτάζεις την κόλαση του άλλου».

Η Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας τόνισε για το βιβλίο του Νταβίντ Γκρόσμαν: Ένα βιβλίο μεγάλης λογοτεχνικής αξίας, βραβευμένο και μεταφρασμένο σε 44 γλώσσες, πρωτότυπο θεματολογικά, που προσεγγίζει με τον υποτιθέμενα απλό, ωστόσο διάφανο τρόπο του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού την αποδοχή της απώλειας και της ψυχικής ερημιάς αλλά και τον πόνο που προκαλεί η αδιαφορία στη ζωή των άλλων. Στηριγμένο σε δύο καθηλωτικούς και απόλυτα αποκαλυπτικούς μονολόγους που εκτυλίσσονται σπαρακτικά αποκαλύπτοντας τόσο τα κομμάτια ζωής των πρωταγωνιστών του έργου όσο και ολόκληρης της κοινωνίας του Ισραήλ.

H εκδήλωση απονομής των Λογοτεχνικών Bραβείων ‘’Literature.gr Phrase of the Year Prize 2019’’ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας COVID – 19. Τα βραβεία στάλθηκαν στους νικητές και φιλοξενήθηκαν συνεντεύξεις τους.