Το διαχρονικό έργο του Marivaux, Ο Μικρός δανδής προβάλλεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο την 1η Ιουνίου 2018, στις 20:00, σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία του Clément Hervieu-Léger.

Ο Μικρός δανδής

Δύο ώρες συνάντησης με έναν μεγάλο συγγραφέα και μύρια ταλέντα

Η ιστορία αναφέρεται σ’ έναν νεαρό Παριζιάνο, οι γονείς του οποίου του βρίσκουν μια κόρη κόμη από την επαρχία για να παντρευτεί. Μόλις όμως ο νεαρός φτάνει στο σπίτι τους –όπου οι κώδικες είναι εντελώς διαφορετικοί σε σχέση με τους δικούς του– αυτός αρνείται ν’ ανοίξει την καρδιά του στη γοητευτική κοπέλα. Ενοχλημένη, εκείνη αποφασίζει να διορθώσει την υπεροψία του, ενώ μια παλιά του ερωμένη ταξιδεύει για να αποτρέψει τον γάμο. Από τη μία η συνεργασία του κυρίου με τον υπηρέτη, από την άλλη η συνενοχή της ερωμένης με την υπηρέτρια, ο κυνηγημένος αυτός εραστής βρίσκεται μπλεγμένος ανάμεσα σε ευτράπελες σκευωρίες και σε συναισθηματική έξαψη.

«Η έννοια του μικρού δανδή ίσως να μας φαίνεται παράξενη, ωστόσο, σίγουρα θα γνωρίζετε κι εσείς κομψούς νέους και νέες, με τρόπους επιτηδευμένους, για τους οποίους η μόδα είναι ο μόνος οδηγός. Αν το διακωμωδούσαμε λίγο, είναι αυτοί που σήμερα θα ονομάζαμε fashion addicts»

Ο Clément Hervieu-Léger, γνωστός για την οξυδέρκεια της σκηνοθεσίας του έργων του ρεπερτορίου, το οποίο αγαπάει ιδιαίτερα, σκηνοθέτησε πρόσφατα τον θίασο στον Μισάνθρωπο. Με τον Μικρό δανδή, συνδέει τον 18o αιώνα με την εποχή μας, εφόσον ακόμα και η γλώσσα του έργου είναι «πιο απλή απ’ ό,τι σε άλλα έργα του Marivaux, πάντοτε κομψή και γεμάτη χιούμορ». Επιπλέον μας αποκαλύπτει τη διαχρονικότητα αυτού του θεάτρου, το οποίο «μιλάει για τον πιο μύχιο εαυτό μας».

Συντελεστές:

Κωμωδία σε 3 πράξεις

Συγγραφέας Marivaux
Σκηνοθεσία Clément Hervieu-Léger
Σκηνoγραφία Éric Ruf

Με τον θίασο και τους ηθοποιούς της Ακαδημίας της Comédie Française

Έργο στα γαλλικά, υποτιτλισμένο στα ελληνικά.