Πρόκειται για μελοποιημένα ποιήματα από όλες τις περιόδους της παγκόσμιας ποιητικής ανθολογίας, με άξονα, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης, την αμφισβήτηση, που συγκροτούν το πρώτο μέρος ενός κύκλου τραγουδιών.  Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν τρεις ερμηνευτές και ένα σύνολο εννέα μουσικών.

Αναζητώντας τις αιρετικές πτυχές της ποίησης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνθέτει έναν νέο κύκλο τραγουδιών με τίτλο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ» και μας τον παρουσιάζει στη Μικρή σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 21 Μαρτίου, ημέρα γιορτής της παγκόσμιας ποίησης.

Ο συνθέτης θα παρουσιάσει το πρώτο από τα τρία μέρη ενός κύκλου μελοποιημένων ποιημάτων που διατρέχει χωρίς όρια τους αιώνες με μόνη συνεκτική γραμμή την επαναστατικότητα του ποιητικού λόγου και τις αμφισβητήσεις που προκαλεί.

Τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν τρεις νέοι ερμηνευτές και ένα σύνολο εννέα μουσικών εντάσσονται στον κύκλο Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση που οργανώνει Το Ελληνικό Σχέδιο. Σκοπός αυτών των αναθέσεων είναι η δημιουργία κύκλων τραγουδιών που εμπνέονται από την παγκόσμια ποιητική τέχνη μέσα από μια νέα ματιά και ιδιαίτερη αντίληψη.

Η αδιατάρακτη σχέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου με την ποίηση οδηγεί τον συνθέτη σε νέες δημιουργικές περιπέτειες και μας προκαλεί με τα τραγούδια του σε ‘αιρετικές’ ακροάσεις, σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι.

Σημείωμα του συνθέτη

«Κύκλος τραγουδιών αφιερωμένος στην πνευματική, ηθική και αισθητική ελευθερία και ενίοτε –γιατί όχι;– ελευθεριότητα.

Δηλαδή αφιερωμένος στην ποιητική επαναστατικότητα και ανυποταξία. Την αμφισβήτηση.

Αφιερωμένος ακόμα στο ασυμβίβαστο κυνήγι μιας άσπιλης, αμιγούς και απόλυτης αλήθειας, που θέτει αυτομάτως τους πρωταγωνιστές του στο κοινωνικό περιθώριο της αιώνιας και αόρατης ιεράς εξέτασης. Γιατί τίποτε πιο δολοφονικά αντικοινωνικό από την απόλυτη αλήθεια σε ισχυρές δόσεις.

Εδώ παρουσιάζεται το πρώτο από τρία μέρη. Τα άλλα δύο, συν Θεώ, έπονται στο εγγύς μέλλον. Αριστοφάνης, Βιγιόν, Εμπειρίκος, Καβάφης, Κοροπούλης, Λαπαθιώτης, Λεοντάρης, Μπρεχτ, Τζων Ντον, Παλαμάς, Ρίλκε, Σαχλίκης είναι λίγοι μόνον από τούς πρωταγωνιστές αυτού του κύκλου των αιρετικών μορφών της ποίησης.

Ο τίτλος του κύκλου παρηχεί σκοπίμως και αυτός «αιρετικά», τιμώντας αυτοσαρκαζόμενος και αντιστρόφως, δηλαδή σαρκάζοντας αυτοτιμώμενος (!) (εννοείται παιγνιωδώς…), όπως κάποιοι ξέρουν ότι θα άρεζε και στον ίδιο τον «Μεγάλο Ερωτικό» μας.

Σύμβουλος μας φιλολογικός, ο Γιώργος Κοροπούλης». – Δημήτρης Παπαδημητρίου

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Κώστας Φασουλάς, Τάσος Ρωσόπουλος

Ερμηνευτές: Χάρης Ανδριανός, Βερόνικα Δαβάκη, Πάνος Παπαϊωάννου