“Καθώς ο Μαυροντυμένος Άντρας απομακρυνόταν προς την έρημο, ο τελευταίος Πιστολέρο ήταν ακριβώς από πίσω του”. Αυτές ήταν οι πρώτες, καθοριστικές γραμμές με τις οποίες ο Stephen King πυροδότησε τη δημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου μέσα από τις σελίδες των (οκτώ) βιβλίων του Ο Μαύρος Πύργος, που κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με τον ομώνυμο τίτλο. Ο Μαύρος Πύργος, το magnum opus του King, μπλέκει με μαεστρία είδη όπως γουέστερν, θρίλερ, φαντασία – και η ταινία αξιοποιεί όλα αυτά τα στοιχεία, «δένοντάς» τα σε μια φλογερή ταινία δράσης.

Σύνοψη

Δεν υπάρχει μόνο ένας κόσμος στο σύμπαν μας. Ο Roland Deschain (Idris Elba) είναι ο τελευταίος Πιστολέρο, ορκισμένος υπερασπιστής του σύμπαντος και εγκλωβισμένος σε μια αέναη μάχη με την αιώνια νέμεσή του, τον Walter O’Dim (Matthew McConaughey), δηλαδή τον Μαυροντυμένο Άντρα. Ο Πιστολέρο προσπαθεί να αποτρέψει τον O’Dim από το να γκρεμίσει τον Μαύρο Πύργο, ο οποίος κρατά ολόκληρο το σύμπαν σε ισορροπία. Με το πεπρωμένο των κόσμων να διακυβεύεται, και την αναπάντεχη βοήθεια ενός χαρισματικού εφήβου που έρχεται από τη δική μας πραγματικότητα, το καλό και το κακό θα συγκρουστούν στην έσχατη μάχη, μιας και μόνο ο Roland είναι σε θέση να προστατεύσει τον Πύργο και ολόκληρο το σύμπαν από τον Μαυροντυμένο Άντρα.

 

Trivia

Ο σκηνοθέτης Arcel όταν στα 17 του διάβασε το βιβλίο Ο Πιστολέρο από τη σειρά, πορώθηκε τόσο πολύ που έφτιαξε ένα τραγούδι με τίτλο “The Gunslinger” με τη μπάντα του.  Το τραγούδι υπάρχει ακόμα σε κασέτα.

Ο Arcel έχει συνεργαστεί άλλες τέσσερις φορές με τον Δανό διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας Rasmus Videbaek.

Επιθυμία των παραγωγών και του σκηνοθέτη ήταν ο Μέσος Κόσμος να μοιάζει σαν μια παράλληλη φανταστική εκδοχή της Γης.

Πολλά από τα γυρίσματα της ταινία έγιναν στη Νότιο Αφρική, αφού εκεί το αχανές και ερημικό περιβάλλον ήταν ιδανικό για το look που είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης για το Μέσο Κόσμο.

To Dixie Pig, το περίφημο μπαρ που συχνάζουν δαίμονες και άλλα τέρατα στην ταινία, στην πραγματικότητα βρίσκεται στο Cape Town και μοιάζει περισσότερο με μια μικρή πόλη, παρά με ένα απλό μπαρ.

Για τις ανάγκες το ρόλου του ο Elba εκπαιδεύτηκε σκληρά τόσο σε μαχητικά σπορ, όπως kickboxing (άλλωστε είναι γνωστός λάτρης, αφού έχει παίζει και σε αγώνες), αλλά και στη χρήση πιστολιού.

Στα σχέδια των παραγωγών είναι, εκτός από επόμενες ταινίες, να δημιουργηθεί και μια τηλεοπτική σειρά που θα συμπληρώνει τις ιστορίες της μεγάλης οθόνης.

Σκηνοθεσία: Nikolaj Arcel

Σενάριο: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel

Βασισμένη στα βιβλία του: Stephen King

Παίζουν: Idris Elba, Matthew McConaughey, Tom Taylor, Jackie Earle Haley