Η μουσική διαδρομή του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ξεκινά με τη μουσική παράσταση «European Taxim» με το ξεχωριστό κουαρτέτο του Μάριου Στρόφαλη, ενός πολυβραβευμένου soundtrack συνθέτη, με μεγάλη δισκογραφία, τις μουσικές του οποίου έχουμε ακούσει σε πάρα πολλές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ συνάμα οι tango συνθέσεις του κερδίζουν, χρόνο με τον χρόνο, διεθνή αποδοχή.

Το κουαρτέτο του είναι ένα μουσικό σύνολο, με έντονο κινηματογραφικό και νότιο-ευρωπαϊκό στίγμα, που φέτος έκλεισε δέκα χρόνια συνεχούς παρουσίας σε μουσικές σκηνές, θέατρα και συναυλιακούς χώρους.

Το αποτελούν ο Μάριος Στρόφαλης στο πιάνο, ο Βαγγέλης Βεργωτής στο ακορντεόν, ο Alfredo Shtuni στο βιολί και ο Aλέξανδρος Μποτίνης στο βιολοντσέλο. To European Taxim είναι μια νοσταλγική περιήγηση σε πολιτισμικά λιμάνια των λαών της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, όπου εκλαϊκευμένες κλασικές φόρμες «παντρεύονται» με αγαπημένους χορούς, όπως είναι το μεσογειακό τανγκό, το σμυρναίικο μπολερό, το nuevo tango, ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλος, η nouvelle jazz francaise, η ανδαλουσιανή μπαλάντα, το flamenco, η ταραντέλα και φυσικά το δικό μας  λυρικό μεσογειακό βαλς.

 

Στις 4 Αυγούστου 2013

 

Μάριος Στρόφαλης, πιάνο

Βαγγέλης Βεργωτής, ακορντεόν

Alfredo Shtuni, βιολί

Aλέξανδρος Μποτίνης, βιολοντσέλο

Μάριος Στρόφαλης, πιάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική σε ηλικία έξι ετών στο Εθνικό Ωδείο, απ’ όπου απέσπασε τα Διπλώματα Πιάνου, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Διεύθυνσης Χορωδίας και Σύνθεσης, με καθηγητές τους Μ. Μαυρίκου, Β. Πατρικίδη, Δ. Δραγατάκη, Α. Κοντογεωργίου και Μ. Τραυλό αντίστοιχα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο πιάνο στα master classes της Βίνια Τσόπελα και του Κωνσταντίν Γκάνεφ, και στη σύνθεση στα σεμινάρια του Θεόδωρου Αντωνίου, του Κάρεν Χατσατουριάν στην Μόσχα (όπου και πέτυχε να εισαχθεί στο κονσερβατόριο Τσαϊκόφσκυ) και του Alain Banquart στο Παρίσι. Ολοκλήρωσε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στην σύνθεση, μουσικολογία και δραματουργία στο Conservatoire N. Superieur M. D. de Paris και το Πανεπιστήμιο Paris VIII στην Γαλλία, απ’ όπου απέσπασε Μaitrise με dispense DEA με κύριους καθηγητές τους  G. Grisey και Α. Βοnnet. Παρακολούθησε ακόμη  σεμινάρια του συστήματος εκπαίδευσης Kodaly από την Igo Lenke, σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας από τον  Peter Erdey, καθώς και σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας από τον Ηλία Βουδούρη και τον Μίλτο Λογιάδη. Παράλληλα, πήρε και το πτυχίο Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δραστηριοποιήθηκε ως συνθέτης και ως σολίστ του πιάνου στην Ελλάδα και την Γαλλία δίνοντας ρεσιτάλ και γράφοντας μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα, για σόλο όργανα και συμφωνικές ορχήστρες. Η βασική του ενασχόληση εδώ και δέκα επτά χρόνια είναι η σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Έχουν κυκλοφορήσει 13 προσωπικά του CDs, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές δισκογραφικές εκδόσεις ως συνθέτης και ενορχηστρωτής. Επίσης δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικά σύνολα, για τα οποία συνθέτει, ενορχηστρώνει και συμμετέχει παίζοντας πιάνο και ακορντεόν.

Από τον Ιούλιο του 2011 εργάζεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών ως καλλιτεχνικός σύμβουλος και στη συνέχεια ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των 10 θεματικών φεστιβάλ Χριστουγέννων του Δήμου Αθηναίων που ακολούθησαν. Επίσης, επιμελείται τις μουσικές συμπαραγωγές του Μουσείου Ακροπόλεως και της Τεχνόπολης.

Τα τελευταία έξι χρόνια δίνει συνεχώς συναυλίες με το κουαρτέτο του και δισκογραφεί το European Taxim, ένα κινηματογραφικό ταξίδι στα λιμάνια του νότιο-Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Εδώ και λίγους μήνες στις συναυλίες του παρουσιάζει και το European Taxim II, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Bαγγέλης Βεργωτής, ακορντεόν

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική σε ηλικία επτά ετών στο Εθνικό Ωδείο,  απ’ όπου πήρε το πτυχίο του ακορντεόν με καθηγήτρια την Κική Νικοσία σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων. Το 1990 πήρε το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό της Χορωδίας Ορχήστρας Νέων. Στη συνέχεια πήρε τα πτυχία αρμονίας και αντίστιξης, με καθηγητές τους Μ. Στρόφαλη και Ν. Καρυώτη αντίστοιχα. Υπήρξε δε τελειόφοιτος στην τάξη πιάνου της Μ. Μαυρίκου, του Β. Τσαμπρόπουλου και της Β. Τσόπελα.

Από το 1996 είναι μόνιμος συνεργάτης του Μ. Στρόφαλη είτε σε session ηχογραφήσεις για soundtracks ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και δισκογραφιών, είτε σαν μόνιμο μέλος του τότε σχήματος του, τις «Μουσικές Αναζητήσεις». Είναι Πτυχιούχος Μηχανολόγος του Ε.Μ.Π. και εργάζεται ως Διευθυντής μεγάλου εργοστασίου.

Αlfredo Shtuni, βιολί

Γεννήθηκε στα Τίρανα το 1966 όπου και ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές έχοντας αποσπάσει τα διπλώματα της Μουσικής Ακαδημίας των Τιράνων στο  βιολί και τα θεωρητικά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι  και από πολύ νωρίς επιλέχτηκε στα Menuhin violins για περιοδείες στην Ευρώπη. Είναι μόνιμο μέλος της Ορχήστρας Sinfonietta Αθηνών, έκτακτος συνεργάτης της Ορχήστρας των Χρωμάτων και μόνιμος συνεργάτης κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

Αλέξανδρος Μποτίνης, βιολοντσέλο

Γεννήθηκε το 1980 και σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής σπουδάζοντας παράλληλα πιάνο, βιολί, κιθάρα και αργότερα βιολοντσέλο με καθηγητή τον Askar Bouribaev. Είναι απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με δίπλωμα βιολοντσέλου και πτυχίο κιθάρας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National de Region de Versailles με καθηγήτρια την Barbara Marcinkowska. Έχει αποκτήσει το Premier Prix Medaille d’Or a l’Unanimite en Violoncelle και το Premier Prix de Perfectionnement en Violoncelle. Παρακολούθησε μαθήματα με τον Xavier Gagnepain και συμμετείχε σε πλήθος συναυλιών στο Παρίσι και στις Βερσαλλίες. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ρωσική Ακαδημία Μουσικής «Gnessins» της Μόσχας στην τάξη του Vladimir Tonkha, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου. Έχει κάνει ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έχει εμφανιστεί στην Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Μαρόκο, Τουρκία και Ελλάδα. Έχει συμπράξει με τις ορχήστρες: Orchestre de Versailles, Ensemble de Musique Contemporaine, Moscow Gnessins Orchestra, Ορχήστρα Πατρών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από το 2010 είναι μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.