Ο ΛΟΓΟΣ του Νίκου Καζαντζάκη μεταφέρεται σε μορφή Χοροθεάτρου με τους δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη και την Ομάδα τους, συνοδεία ορχήστρας και τραγουδιού, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του ηθοποιού Βασίλη Βασιλάκη, στις 23 & 24 Μαρτίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Μέσα στην περίεργη εποχή που διανύουμε, όπου επαναπροσδιορίζονται αξίες και αρχές του κοινωνικού μας ιστού, ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη φαντάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Η μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματικής και ηθικής φθοράς και η ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών του ανθρώπου που τον ωθούν να κοιτάζει ψηλά, να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει απελπισμένα.

Στα μεγάλα έργα του -“Καπετάν Μιχάλης”, “Βραχόκηπος”, “Ζορμπάς”, έναν πραγματικό λογοτεχνικό θησαυρό- ο Νίκος Καζαντζάκης καταθέτει τις αγωνίες ενός περήφανου πνεύματος από το πιο βαθύ του βίωμα, την έξαψη των συναισθημάτων, την εκτυφλωτική φαντασμαγορία του κόσμου, τις ακραίες αποφάσεις, τον στοχασμό του πάνω στη μοίρα του ανθρώπου.

Με δεκαπέντε καλλιτέχνες επί σκηνής (ηθοποιός, τραγουδίστρια, 4 μουσικοί, 9 χορευτές), η παράσταση Ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη “Εν Χορώ & Οργάνοις” δομήθηκε ως έργο υπό συνεχή αλλαγή, με όρους απόλυτα σύγχρονους, μεταλλασσόμενο κινησιολογικά και μουσικά, κρατώντας όμως τους στέρεους πυρήνες λόγου και υποκριτικής.

Η αρμονική σύνθεση των τριών αυτών καλλιτεχνικών μορφών, συνθέτουν ένα σύνολο που εκφράζει βαθύτατα τον πλούτο των αισθημάτων του μεγάλου Έλληνα στοχαστή τόσο στενά δεμένο με την Κρήτη… τόσο στενά δεμένο με τον κόσμο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία –  ερμηνεία: Βασίλης Βασιλάκης

Επιλογή κειμένων: Τόνια Κούμπα

Κινησιολογική επιμέλεια: Κική Μπάκα

Κρητικός χορός: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

και η επίλεκτη ομάδα τους

Μουσικοί:

Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα)

Δημήτρης Βαρελόπουλος (λαούτο)

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (lavta)

Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά)

Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Κοστούμια: Γιούλα Ζωϊοπούλου

Σχεδιασμός ήχου: Βασίλης Τζοβάρας

Κατασκευή κύβων σκηνικού: Γεράσιμος Τρέτσης

Ψιμυθιολόγοι: Φωτεινή Μακρίδου & Ευαγγελία Λενακάκη

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη

Γραφιστικές υπηρεσίες: motive creative

Βοηθός παραγωγής: Μάτα Κουλουρίδη

Οργάνωση παραγωγής: Showkeeper

Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι

Γεωργία Νταγάκη (23/3)

Καλλιόπη Βέττα (24/3)

Διάρκεια παράστασης: 130’ (μαζί με το διάλειμμα)