Το θεατρικό στούντιο επαγγελματιών καλλιτεχνών της διασποράς, στο πλαίσιο του πολιτισμικού συλλόγου “Σύγχρονα Βαλκάνια” και με την υποστήριξη DPRRP (Τμήμα «Πολιτικές» για τη σχέση με τους Ρουμάνους από όλη τη Γη, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας) παρουσιάζει για λίγες παραστάσεις, το θεατρικό έργο “Ο Κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση” του Ιον Λούκα Καρατζιάλε, με παραστάσεις στα ελληνικά και στα ρουμάνικα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

“Ο Κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση” είναι μια κλασική κωμωδία του ρουμανικού θεάτρου με θέμα που αντηχεί στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ζωή. Λίγο πριν πάει για ύπνο, ο Λεωνίδας, περήφανος για τις ιδέες του, κάνει μια παθιασμένη συζήτηση με τη γυναίκα του γύρω από τους πολιτικούς του προβληματισμούς. Φτάνει σε τέτοιο σημείο πάθους και ψύχωσης που αρχίζει να φωνάζει συνθήματα υποστηρίζοντας τη «δημοκρατική» του θέση, καθώς η γυναίκα του, τελείως άσχετη με το θέμα και προκειμένου να τον ηρεμήσει, τον υποστηρίζει. Αργά τη νύχτα κι ενώ κοιμούνται, ξυπνούν από δυνατούς θορύβους που ακούγονται έξω από το σπίτι τους. Επηρεασμένοι από την προηγούμενη συζήτηση, σηκώνονται πανικόβλητοι και νομίζοντας ότι άρχισε εξέγερση στη πόλη, αποφασίζουν να φύγουν στα κρυφά. Όμως, η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή και πολύ πιο αστεία!

Ο Καρατζιάλε (1852-1912) είναι από τις πιο σημαντικές μορφές του ρουμανικού θεάτρου κι έχει χαρακτηριστεί ως «ο Μολιέρος της Ρουμανίας» και «ο ιδρυτής του ρουμανικού θεάτρου».

Μετάφραση: Τάκης Δραγώνας
Σκηνοθεσία: Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη
Σκηνογραφία, μουσική επιμέλεια: Αντρέα Μάτε

Παίζουν: Φλάβιος Νεάγκου, Λάουρα Μιχαέλα Ντουμίτρου, Ευελίνα Χαπεντσιούκ

Διάρκεια 45′