Είναι γνωστό ότι οι κοινότητες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα ως και σήμερα, σε κάθε δύσκολο κύκλο της ιστορίας, επιχειρούν να ανασύρουν ένα πανάρχαιο τελετουργικό βίας που θα φέρει ένα υποψήφιο θύμα (ή μια ομάδα θυμάτων) στο προσκήνιο. Αυτός ο αποδιοπομπαίος τράγος θα φορτωθεί όλες τις «δυσλειτουργίες» της κοινότητας και αφού «θυσιαστεί τελετουργικά», θα επιτρέψει στο σύνολο να ξαναρχίσει «καθαρό» μια νέα πορεία.

Από πού εκπορεύεται ο μύθος και πού αρχίζει η ιστορία; Ποια είναι η αλήθεια που αναδύεται από τα αρχαία κείμενα για τα πρόσωπα που παρέμειναν ζωντανά στη μνήμη μας ανά τους αιώνες; Πώς είναι δυνατόν η εικόνα τους να είναι ξεκάθαρη στα μάτια μας ενώ η μνήμη των λόγων και των έργων τους να παραμένει τόσο θολή;

Το Περπατώντας την αρχαία οδό των ασεβών είναι ένα εικαστικό – θεατρικό δρώμενο που αντλεί την έμπνευσή του από το έργο του Γάλλου διανοητή και ακαδημαϊκού Rene Girard. Καταπιάνεται με την ιστορία του Οιδίποδα, του Ιώβ και του Ιησού μέσα από τα αρχαία κείμενα σε νεοελληνική απόδοση, για να φωτίσει τον διαφορετικό δρόμο που πήραν, όταν στην κρισιμότερη στιγμή της ζωής τους κατηγορήθηκαν για βλασφημία απέναντι στην κοινότητά τους και απειλήθηκαν με αφανισμό. Ο πρώτος αποδέχτηκε την κατηγορία, ο δεύτερος αντιστάθηκε, ενώ ο τρίτος θυσιάστηκε τελετουργικά για να αναδείξει ότι η θυματοποίηση είναι το σαθρό δεκανίκι που στις δύσκολες στιγμές κρατά τις κοινωνίες όρθιες.

Θέατρο, ζωγραφική, λογοτεχνία και μουσική ενώνονται και δημιουργούν ένα έργο που σκοπό έχει να αγγίξει τους πάντες, ανεξαρτήτως αν έχουν μικρή ή μεγάλη σχέση με την τέχνη. Σκοπός είναι, να τεθούν ερωτήματα άχρονα και οικουμενικά και να αποκαλυφθεί, για μια ακόμα φορά, η αλήθεια που γνωρίζουμε εδώ και τουλάχιστον δυο χιλιάδες χρόνια· ότι τα θύματα είναι αθώα.

Συντελεστές

Ζωγραφική – Εγκατάσταση – Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωστούρος
Performance: Αντώνης Καραθανασόπουλος – Κέλλυ Σπάνθη – Μαριλίζα Χρονέα
Ήχος – Μουσική: Sigmatropic
Επιμέλεια κειμένου: Βέρα Ανδριοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Μάρθα Πασακοπούλου
Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη
Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου
Έκδοση Κειμένου: Εκδόσεις Νήσος
Παραγωγή – Επικοινωνία: Arte Atene – Specs ‘n’ arts