«Αν κάποιος επισκεπτόταν μόνο για 48 ώρες τη χώρα σας τι θα του συστήνατε να δει; τι να δοκιμάσει; ποιο βιβλίο να διαβάσει;». Η ερώτηση υποβλήθηκε προ εβδομάδων σε 45 πρέσβεις από όλον τον κόσμο. Κι ο πρέσβης της Αυστρίας στη Γερμανία Peter Huber έδωσε έναν τίτλο τον Καπνοπώλη (Der Trafikant) του Ρόμπερτ Ζέεταλερ.

Διαδραματιζόμενο στη Βιέννη τις παραμονές του Πολέμου, στην Αυστρία τις μέρες του Άνσλους, το μυθιστόρημα είναι κατ’ ουσίαν η βίαιη ενηλικίωση / μαθητεία του νεαρού αθώου ήρωα του που δουλεύοντας παραγιός στο καπνοπωλείο του εβραίου προμηθευτή καπνού της ιντελιγκέντσιας γνωρίζει τον φόβο, την κατακρύμνιση των βεβαιοτήτων και των συναισθημάτων, τη σαρωτική βία και την εξουσία του ισχυρού. Το παράθυρό του είναι η σχέση του με τον Σίγκμουντ Φρόιντ, λίγο προτού αυτός φύγει για το Λονδίνο.

Ο συγγραφέας

Ο Robert Seethaler, συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός, γεννήθηκε το 1966 στη Βιέννη. Το 2007 δημοσίευσε το μυθιστόρημα Η Μπίνε και ο Κουρτ και έλαβε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της λέσχης Buddenbrookhaus. Πήρε πολλές υποτροφίες, ανάμεσα τους και την υποτροφία Alfred-Döblin της Ακαδημίας των Τεχνών. Το βραβευμένο σενάριο του για την ταινία Η δεύτερη γυναίκα παρουσιάστηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ ταινιών. Το 2008 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημα του Οι περαιτέρω προοπτικές. Το Τώρα σοβαρεύει το πράγμα εκδόθηκε το 2010 και ακολούθησε Ο Καπνοπώλης το 2013 και Μια ολόκληρη ζωή το 2014. Ο Robert Seethaler ζει και γράφει στη Βιέννη και στο Βερολίνο.