Στο συνέδριο θα υπάρξουν διαλέξεις καθηγητών/καθηγητριών των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Sapienza Università di Roma, Università di Salerno, που θα παρουσιάσουν την ιδιαίτερη σχέση του Calvino με την Ελλάδα. Μέσα από περαιτέρω έρευνα, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο, ανασυντέθηκε η ιστορία της επιτυχίας του Italo Calvino στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Italo Calvino είναι ο Ιταλός διανοούμενος του 20ού αιώνα που είχε τη σημαντικότερη επίδραση σε παγκόσμια κλίμακα, αφού είναι γνωστός σε 67 χώρες και μεταφρασμένος σε 56 γλώσσες. Ο Κατάλογος των Μεταφράσεων περιλαμβάνει πάνω από 1.500 εκδόσεις, διεθνή κυκλοφορία των έργων του από το 1955, έτος της πρώτης ξένης έκδοσης, έως το 2020. Η συγγραφική του δημιουργία διαμορφώνεται από τα πολυάριθμα έργα του στα οποία υβριδοποιεί πλήρως διαφορετικές κλίσεις και θέματα, από το νεορεαλιστικό αποτύπωμα των πρώτων του γραπτών έως το αλληγορικό-παραμυθένιο ύφος της πιο ώριμης παραγωγής του. Συγγραφέας κυρίως διηγημάτων και μυθιστορημάτων, ο Calvino ενδιαφερόταν ωστόσο και για τον κόσμο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, των κόμικς και της τέχνης.

Οι ομιλητές που θα τιμήσουν την εκατονταετηρίδα του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα και με τις παρουσιάσεις τους θα αναδείξουν τη ξεχωριστή σχέση του Calvino με την Ελλάδα είναι οι καθηγητές/καθηγήτριες: Laura Di Nicola, Marco Galdi, Roberto Gigliucci, Γεράσιμος Ζώρας, Irene Chirico, Marilea Laviola, Μαρία Σγουρίδου, Άννα Θέμου, Άντα Μπουμπάρα, Μαρία Χατζηκυριακίδου, Κλεοπάτρα Μαθιούδη, Ελισάβετ Μενελάου, Alessandra Cenni, Ιωάννα Τύρου, Κατερίνα Φλώρου, Gabriella Macrì, Maria-Angela Ielo, Ιωάννης Τσόλκας.

  • Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
  • Σε συνεργασία με: Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας, Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Laboratorio Calvino Sapienza Università di Roma, Società Filellenica Italiana

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Photo credit: Italo Calvino on bike in Versilia, 1 January 1970, Unknown photographer, Wikimedia Commons