Η Πειραματική Θεατρική Ομάδα grasshopper επαναλαμβάνει από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου την παράσταση του έργου Ιβάνοφ, του Άντον Τσέχωφ, για δέκα μόνο μεταμεσονύχτιες παραστάσεις στο θέατρο Χώρα, μετά την επιτυχημένη πορεία της στο θέατρο Άρτι.

Ο Ιβάνοφ (1887 και 1889), αν και το πρώτο θεατρικό έργο του Τσέχοφ, είναι κάτι παραπάνω από το πρωτόλειο ενός μετέπειτα μεγάλου δραματουργού – αποτελεί ένα ανοιχτό λατομείο απ’ όπου εξάγονται όλα τα υλικά (πρόσωπα, θέματα, συμβάσεις) της τσεχοφικής δραματουργίας της ωριμότητας.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του 22χρονου Δημήτρη Καραντζά, ενορχηστρώνει με μαεστρία τον γνώριμο τσεχωφικό «θίασο» (ο αντι-ήρωας σε κρίση, ο κυνικός ξεπεσμένος αριστοκράτης, ο τυχοδιώκτης κουλάκος, ο ιδεαλιστής γιατρός, η γεμάτη ορμή νέα κοπέλα, το ζευγάρι που ασφυκτιά στο πλαίσιο του γάμου του κ.τ.λ.), και αποφεύγοντας συνειδητά οποιασδήποτε απόπειρας ρεαλιστικής αναπαράστασης και ατμοσφαιρικής σκηνοθεσίας, εντείνει τη χορικότητα, τη μουσικότητα και την αποσπασματικότητα του κειμένου.

Με μια καινούρια διασκευή, σύγχρονα κοστούμια και υπόγεια μουσική, η παράσταση του Ιβάνοφ στο θέατρο Χώρα διαβάζει τον Τσέχοφ με διάθεση ανανεωτική, όπως ταιριάζει άλλωστε και στη νεανική σύσταση του θιάσου (όλοι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «εμπρός-θεατροεργαστήριον»). Η δράση τοποθετείται στο χώρο ενός ατελείωτου, καταναγκαστικού πάρτι, όπου συναντιούνται όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα κι από όπου δεν μπορούν να διαφύγουν, δέσμια των κοινωνικών συμβάσεων και θύματα μιας αδυσώπητης πλήξης. Ώσπου, ένας από αυτούς δεν αντέχει άλλο και «εξαιρείται»…

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, Διασκευή: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Δημήτρης Καραντζάς, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, σκηνικό-κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Ανρί Κεργκομάρ, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, φωτογραφίες: Κώστας Σαχπάζης, αφίσα: Emanuele Balzanni.

Παίζουν: Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ειρήνη Ασημακοπούλου, Γιώργος Γεραρής, Άννα Γριβάκου, Μαρία Κορωνιώτη, Αλέξανδρος Λύκουρας, Ελίνα Ρίζου, Βασιλική Σουρρή, Σπύρος Τσίκνας, Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης (απόφοιτοι της δραματικής σχολής «εμπρός-θεατροεργαστήριον»).