Μια βραδιά τραγουδιού του 19ου αιώνα, ένας περίπατος με έναν μόνο περιηγητή, τον Ιάσονα Μαρμαρά, θα πραγματοποιηθεί για μία μόνο βραδιά στο Θέατρο Πόρτα στις 17 Μαρτίου 2015 στις 21.15 στο πλαίσιο του Μουσικού Κύκλου του Θεάτρου Πόρτα, “Τρίτες Παράλληλες”.

Ο Ιάσων Μαρμαράς μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι με λέξεις και νότες, εικόνες και πάνω απ’ όλα συναισθήματα και αισθήσεις. Ο κύκλος του Robert Schumann, Η Αγάπη του Ποιητή, πλαισιώνεται από μια αράδα Ρομάντζες του Schumann, τραγούδια του Johannes Brahms και τραγούδια χωρίς λόγια του Felix Mendelson, για να γεμίσει ένα βράδυ με τον έρωτα, την ελπίδα, την απελπισία και τη μελαγχολία, που άφθονα αναβλύζει η γερμανική ρομαντική ποίηση.

Ο Ιάσων Μαρμαράς είναι τσεμπαλίστας, τραγουδιστής και διευθυντής του συνόλου Os Orphicum. Το πάθος του για τη μουσική εκφράζεται με πολλούς τρόπους όπως στο Scroll Ensemble στο οποίο αυτοσχεδιάζει μπαρόκ μουσική, τα Lieder – Abende που οργανώνει τραγουδώντας και συνοδεύοντας ο ίδιος τον εαυτό του και τη διεύθυνση του συνόλου του είτε τραγουδώντας είτε παίζοντας κοντίνουο είτε και τα δυο. Ο Ιάσων σπούδασε τσέμπαλο και τραγούδι στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης, μεταξύ άλλων, με τους Fabio Bοnizzoni, Tom Koopman, Michael Chance, Peter Kooij και Jill Feldman . Έχει εμφανιστεί στην όπερα Η Στέψη της Ποπαίας , ως έρωτας, ( Αθήνα 2011) και στην όπερα Διδώ και Αινείας , ως Μάγισσα ( Γερμανία, Πολωνία 2014). Έχει διευθύνει το σύνολό του μπροστά στην Ολλανδική βασιλική οικογένεια. Ένα από τα πολλαπλά αλληλοσυγκρουόμενα όνειρά του είναι να κάνει το γύρο του κόσμου παίζοντας γερμανικά Lieder σε μικρά καφέ με παραμελημένα προπολεμικά πιάνα.

Κύκλος Μουσικής στο θέατρο Πόρτα
Καλλιτεχνική επιμέλεια Κορνήλιος Σελαμσής

Οι «Τρίτες Παράλληλες» είναι ο κύκλος συναυλιών, ρεσιτάλ και μουσικών προγραμμάτων που το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζει στο κοινό του ακολουθώντας τον απλό άξονα: «Η μουσική χωρίζεται σε δύο είδη, την καλή και την κακή». Εμείς το δεύτερο είδος το αφήσαμε απ’ έξω. Όλες όμως οι «υποκατηγορίες» του πρώτου έχουν και θα έχουν χώρο στο πλουσιότατο πρόγραμμά μας: κλασσική, σύγχρονη, πειραματική, pop, indie, ροκ, μπαρόκ, τζαζ, μεσαιωνική, φολκ, παλιά και νέα (έως πολύ νέα). Φιλοδοξία μας οι μουσικές εκπλήξεις: απρόσμενες συναντήσεις, βραδιές με χιούμορ, αναπάντεχο λυρισμό, πρώτες εκτελέσεις και παιχνιδιάρικες επανεκτελέσεις σε μια σειρά από μοναδικές και πρωτότυπες βραδιές.