Μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις Θεσμοφοριάζουσες, σκηνοθετεί φέτος το καλοκαίρι ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, με πολλούς σημαντικούς ηθοποιούς στη διανομή.

Λίγο πριν παρουσιαστεί η παράσταση στην Επίδαυρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Γιώργος Παπαγεωργίου και Γιώργος Χρυσοστόμου, που συμμετέχουν ενσαρκώνοντας δύο ρόλους ο καθένας (Υπηρέτη Αγάθωνα, Κλεισθένη και Αγάθωνα, Τοξότη αντίστοιχα), μιλούν στον φακό του culturenow για την υπόθεση του έργου, αλλά και τη μεγάλη περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν σε διάφορα θέατρα ανά την Ελλάδα.


Υπόθεση

Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος. Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες − που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας −, αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής.

Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα, ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.

Συντελεστές

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Ενδυματολόγος: Άγγελος Μέντης
Σκηνογράφος: Μαγδαληνή Αυγερινού
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης
Μουσική διδασκαλία – Μουσικός: Αναστάσης Σαρακατσάνος

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθωνας, Τοξότης), Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης Αγάθωνα, Κλεισθένης), Θεσμοφοριάζουσες: Νάντια Κοντογεώργη (1η γυναίκα), Μαρία Κατσανδρή (2η γυναίκα), Άντρη Θεοδότου (3η γυναίκα), Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα), Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά

Συμπαραγωγή: Α. Μ. Τέχνη Χώρος – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Ε.Φ.

Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας

Τετάρτη 18/7/2018 – Καβάλα – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Πέμπτη 19/7/2018 – Καβάλα – Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
Παρασκευή 20/7/2018 – Δίον – Αρχαίο Θέατρο Δίου
Παρασκευή 27/7/2018 – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου info
Σάββατο 28/7/2018 – ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου info
Τετάρτη 1/8/2018 – Χανιά – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Πέμπτη 2/8/2018 – Χανιά – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Παρασκευή 3/8/2018 – Χανιά – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου
Σάββατο 4/8/2018 – Ηράκλειο – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Κυριακή 5/8/2018 – Ηράκλειο – Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Δευτέρα 6/8/2018 – Ρέθυμνο – Φρούριο Φορτέτζα


Info:

Τοποθεσία: Στην Επίδαυρο και σε διάφορες άλλες πόλεις της Ελλάδας (δες πρόγραμμα)

Ημερομηνία: Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018

Εισιτήρια: Από 8 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr | greekfestival.gr

Πληροφορίες: www.greekfestival.gr


Photo and Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Θεσμοφοριάζουσες, από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο σε καλοκαιρινή περιοδεία

Θεσμοφοριάζουσες, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στην Επίδαυρο