Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με διεθνή σταδιοδρομία, προσθέτει άλλη μία σημαντική διάκριση στο ενεργητικό του. 

Είναι υποψήφιος για βραβείο GRAMMY στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας» για την ερμηνεία του στον «Ottone» του Χαίντελ. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε για την DECCA με την ιταλική ορχήστρα ΙlPomo d’Oro (ερμηνευτές: Max Emanuel Cencic & Lauren Snouffer· παραγωγή Jacob Haendel). Οι άλλες 4 υποψηφιότητες στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνουν τους αρχιμουσικούς Valery Gergiev, Gianandrea Noseda, Hans Graf και Lothar Koenigs. Η τελετή απονομής των 60ών βραβείων GRAMMY θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στο Madison SquareGarden της Νέας Υόρκης.

Ένας αρχιμουσικός με διεθνή αναγνώριση

O Γιώργος Πέτρου είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Καμεράτα, με τους οποίους κατόρθωσε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Υπό τη διεύθυνσή του το σύνολο, υιοθετώντας τη διεθνή ονομασία Armonia Atenea, εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, με θριαμβευτικές εμφανίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις (Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, BBCPROMSKlara Festival) και σε διάσημες αίθουσες και θέατρα της Ευρώπης, όπως η Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, η Αίθουσα Πλεγιέλ, η Bozar των Βρυξελλών, το Palau de la Música της Βαρκελώνης, η Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.

Παράλληλα, ο Γ. Πέτρου συνεργάζεται τακτικά ως αρχιμουσικός με γνωστά λυρικά θέατρα και ορχηστρικά σύνολα ανά τον κόσμο και έχει πλούσια δισκογραφία. Είναι υποψήφιος για πρώτη φορά για βραβείο GRAMMY, έναν από τους ισχυρότερους και σπουδαιότερους θεσμούς της διεθνούς δισκογραφίας, αλλά έχει ήδη στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις για τις ηχογραφήσεις του: ECHO KLASSIK, Gramophon – Editors Choice, DIAPASONDOR, BBC RECORDING OF THE MONTH.  

Για την εν γένει καλλιτεχνική προσφορά του, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου τού απένειμε τον τιμητικό τίτλο Associate (ARAM), ενώ η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών.  

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Πέτρου

Μοιράζοντας τις δραστηριότητές του ανάμεσα στη διεύθυνση ορχήστρας και το πιάνο, ο Γιώργος Πέτρου, έχει ακολουθήσει μία διεθνή σταδιοδρομία με εμφανίσεις σε σημαντικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών, έχοντας επίσης δυναμική παρουσία στη διεθνή δισκογραφία. Η δραστηριότητά του ως διευθυντής ορχήστρας περιλαμβάνει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο με έμφαση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας και την όπερα.
Έχει διευθύνει γνωστές ορχήστρες όπως η Gewandhaus της Λειψίας, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου, η Concerto Koln, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Ρωσίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της νοτιοδυτικής Γερμανίας. 

Έχει τακτική συνεργασία με σημαντικά θέατρα όπως την Όπερα του Στρασβούργου, το Saarlaendisches Staatstheater, την Όπερα της Λειψίας, την Κρατική Όπερα της Βέρνης. Έχει διευθύνει νέες παραγωγές όπερας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών και στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Από τον Σεπτέμβρη του 2012, έχει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και την ευθύνη του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του κύκλου συναυλιών «Μεταμορφώσεις» με την Καμεράτα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση.

Γεννημένος στη Αθήνα, σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τη Μαρία Χαιρογεώργου-Σιγάρα, από όπου αποφοίτησε με άριστα και α’ βραβείο παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music και την Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με το «βραβείο Νέου Καλλιτέχνη 1998» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, καθώς και με το διεθνές βραβείο Sebetia Ter στη Νάπολη της Ιταλίας.


Πληροφορίες: facebook.com/Γιώργος Πέτρου/George Petrou