Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προκειμένου να τιμήσει τη Λούλα Αναγνωστάκη, τη σημαντικότερη Ελληνίδα δραματουργό του καιρού μας, πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο αφιέρωμα στο έργο της και μας τη συστήνει εκ νέου.

Το αφιέρωμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μια παράσταση της “Πόλης” (1965), έργου-σταθμού στη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Ο σημαντικός σκηνοθέτης, θεατρολόγος και μεταφραστής Γιάννης Μόσχος, μιλά στον φακό του CultureNow αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Είναι πραγματικά εντυπωσιακό στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, «Η Πόλη», το πόσο ώριμη συγγραφέας είναι. Στα έργα της αισθάνεσαι ότι δε μπορείς να τους πειράξεις ούτε ένα «και». Είναι τόσο πυκνά, που σε καλούν να ανακαλύψεις τον κόσμο τους, να προσπαθήσεις να εισχωρήσεις μέσα τους και να καταλάβεις τι περιεχόμενο κρύβεται από κάτω. Ακριβώς αυτό είναι και το ενδιαφέρον της συγγραφέως: υπάρχει ένας φαινομενικός ρεαλισμός. Υπάρχει μια κατάσταση, πρόσωπα, σχέσεις, μια πλοκή, ενώ έχουν μια απόλυτη κανονικότητα, συνεχώς σου τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια και ο ρεαλισμός αντιλαμβάνεσαι ότι σταδιακά υποχωρεί.”

Στην συνέχεια, ο δημιουργός συμπληρώνει, σε σχέση με την εποχή της συγγραφής της “Πόλης“: “Το συγκεκριμένο έργο για μένα, μιλά βαθιά για τη βία που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του. Για αυτήν την κρυμμένη βία που κάνει την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Το έργο γράφτηκε το 1965, 20 χρόνια μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως η Λούλα δε στέκεται στην επικαιρότητα απλά. «Διαβάζει» πως μέσα στα χρόνια της ειρήνης, υπάρχει η βαθιά ανάγκη του ανθρώπου για καταστροφή.”

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά – κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Κινηματογραφήσεις: Μιχάλης Κλουκίνας, Αντώνης Κατρακάζης
Ροή: Γεωργία Αρβανίτη
Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδη
Ηχητικό περιβάλλον: Νίκος Βίττης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Καρδακάρης
Βοηθός σκηνογράφου: Τζέλα Χριστοπούλου
Ειδικές κατασκευές: Μαίρη Αντωνοπούλου
Παίζουν: Μιχάλης Συριόπουλος (Κίμων), Λουκία Μιχαλοπούλου (Ελισάβετ), Θέμης Πάνου (Φωτογράφος)
Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης – PO4
Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Χριστίνα Πολυχρονιάδου


Info:

Τοποθεσία: Πειραιώς 260 – Χώρος Β, Ταύρος

Ημερομηνίες: 10-12 Ιουνίου 2018 στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Α Ζώνη: 20€ | Β Ζώνη: 10 – 15€

Πληροφορίες/κρατήσεις: greekfestival.gr/


Φωτογραφία: © Κυριάκος Μακαρονίδης / Culturenow.gr


Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη από το Φεστιβάλ Αθηνών