Δεύτερος κατά σειρά προσκεκλημένος στο Μουσείο της Τράπεζας είναι ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος, του οποίου το έργο “Τοπίο σε ώχρα” (2008) ανήκει στη Συλλογή της Τράπεζας.

Με αφορμή το έργο αυτό, θα αναδειχθούν όψεις της ζωγραφικής και στιγμές της ζωής του καλλιτέχνη που θα χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για μία εκ βαθέων συνομιλία σχετικά με την εικαστική δημιουργία, τη δύναμη της έμπνευσης, τις μεθόδους εργασίας και το χώρο του εργαστηρίου, τη δημιουργική και επαγγελματική ικανοποίηση, καθώς και τους μελλοντικούς στόχους στην πορεία του.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα μεταδίδεταιι ζωντανά μέσω της σελίδας του Μουσείου στο Facebook: https://www.facebook.com/BoGMuseum.

Για τον Γιάννη Αδαμάκο:

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στα εργαστήρια Δ. Μυταρά και Π. Τέτση (1973-1978). Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι (1978-1981). Έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στη σχολή Βακαλό. Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το λεύκωμα “Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007”. Εκθέτει από το 1978 σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Στην εικαστική γραφή του, ο Γιάννης Αδαμάκος επιχειρεί μέσω της αφαίρεσης τη μετάβαση από το τοπίο στον τόπο. Οι φωτεινοί και οι σκοτεινοί τόνοι, η εναλλαγή στις χρωματικές εντάσεις ή οι μονοχρωμίες, η αλληλένδετη σχέση φωτός και σκιάς εισάγουν σε έναν ιδιαίτερο υλικό και συναισθηματικό χώρο-τοπίο, ο οποίος διερευνά την αποδέσμευση από τον απτό κόσμο και την είσοδο σε μια εικαστική αναζήτηση με πνευματικές ή ακόμα και υπαρξιακές προεκτάσεις.


Οι “Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος” ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 και θα διαρκέσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Αποτελούν εισαγωγικές εκδηλώσεις στην έκθεση της Συλλογής της Τράπεζας με τίτλο “Τόποι Αναφοράς”. Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή την επέτειο των 90 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας και θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στις 14 Μαρτίου 2018.

Συντονισμός-Οργάνωση εκδηλώσεων: Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης