Η φωτογραφική ομάδα ART/IF/ACT (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία), στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεών της και με αφορμή τη …

συμπλήρωση ενός έτους δημιουργικής παρουσίας στο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον αμερικανό φωτογράφο και μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Agence Vu, Michael Ackerman.

Ο Michael Ackerman θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία με ψηφιακή προβολή, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (κτήριο  οδού Πειραιώς 138, Γκάζι) στην Αθήνα.

Θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο μέρος του έργου του καλλιτέχνη μέσω ψηφιακής προβολής και στη συνέχεια θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά την προσωπική μαρτυρία και προσέγγιση του Μichael Ackerman.

Όλη η διεξαγωγή της ομιλίας θα γίνει στην αγγλική γλώσσα, ενώ θα υπάρξει ταυτόχρονη ελληνική μετάφραση.

 
OΜΑΔΑ ART/IF/ACT – ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

Η ομάδα ART/IF/ACT δραστηριοποιείται από τον Απρίλιο του 2010 ως μια ανοιχτή επικοινωνιακή πλατφόρμα για την ενημέρωση, την προώθηση και την εκπαίδευση στο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, σε διάστημα ενός χρόνου, η ομάδα ολοκλήρωσε σε πρώτο στάδιο την διαδικτυακή της πλατφόρμα http://www.art-if-act.com/. Επίσης εγκαινίασε ένα – κατά κοινή ομολογία – σημαντικό κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων masterclass με σημαντικούς φωτογράφους του εξωτερικού, σε συνδυασμό με ανοιχτές ομιλίες και ψηφιακή παρουσίαση του έργου τους, διερευνώντας τη θεματική του «ορίου»:

1.Masterclass και ομιλία του γάλλου φωτογράφου Patrick Zachmann, μέλους του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos 
(31/05 – 04/06/2010, ZEON, Αθήνα)

2.Masterclass και ομιλία του γάλλου φωτογράφου Antoine D’Agata, μέλους του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos.(01 – 05/11/2010, ZEON / Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα)

3. Masterclass και ομιλία του αμερικανού φωτογράφου Μichael Ackerman, μέλους του φωτογραφικού πρακτορείου Agence Vu.
(01 – 05/06/2011, Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Αθήνα)

Οι τρείς βασικοί άξονες που η ομάδα ART/IF/ACT δραστηριοποιείται είναι οι εξής:
 

Διαδικτυακή ενημέρωση

Μέσα από το web portal της (http://www.art-if-act.com/) παρέχει online παρουσίαση του έργου Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, όπως και όλων των σημαντικών δρώμενων στο χώρο της φωτογραφίας διεθνώς.
 

Εκπαίδευση

Μέσα από συντονισμένες εκπαιδευτικές δράσεις διοργανώνει ανα διαστήματα ειδικά σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, διακεκριμένων καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από τον ευρύ-τερο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών (φωτογράφοι, επιμελητές εκθέσεων, εκδότες, διευθυ-ντές φεστιβάλ, κτλ).
 

Παράλληλες Δράσεις – Συνεργασίες

Η ομάδα ART/IF/ACT εστιάζει στην παραγωγή ευέλικτων, ανεξάρτητων καλλιτεχνικών δράσεων με παράλ-ληλη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, όπως ψηφιακών προβολών σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, φωτογραφικών παρεμβάσεων στην πόλη (διαδραστικές εκθέσεις -εγκαταστάσεις κ.λ.π.). Παράλληλα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός δικτύου συνεργασιών τόσο με ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα και φεστιβάλ όσο και με θεσμούς ή ομάδες από το εξωτερικό.
 
Η ομάδα ART/IF/ACT αποτελείται από τους Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφο), Νικάνδρη Κουκουλιώτη (photo editor), Γιώργο Πρίνο (φωτογράφο), Λάμπρο Παπανικολάτο (project manager/φωτογράφο) και Γιώργο Καραηλία (photo editor/φωτογράφο).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ MICHAEL ACKERMAN


Ο Michael Ackerman είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους φωτογρά-φους της εποχής μας. Με τις εικόνες του ο Ackerman ερευνά με έντονη προσωπική γραφή την αποδόμηση της πλουραλιστικής πραγματικότητας. Το σύνολο του έργου του είναι εξπρεσιονιστικό και κυρίως συμβολικά αυτοβιογραφικό. Οι εικόνες του αποτελούν μια προσωπική κραυγή αγωνίας και οδύνης.

«Με ενδιαφέρει το τυχαίο ως συνθήκη στη φωτογραφία και στη ζωή μου… Πιστεύω σε αυτό…  Είναι ο μόνος τρόπος να αντισταθώ στην πληροφορία και να εμβαθύνω στο σύμπαν της διαίσθησής μου…Το τυχαίο προέρχεται από το φόβο… Όταν παραβιάζω το φόβο και τολμώ να παίξω με αυτόν θέτοντας νέα όρια, τότε αισθάνομαι ζωντανός.  Θέλω να μιλήσω για τη ζωή με την εικόνα μου… Πρέπει να απογυμνωθώ, να συνθέσω από την αρχή το νέο μου πρόσωπο, απαλλαγμένο από κάθε είδους μνήμη και ταυτότητα.  Για μένα, η φωτογραφία είναι συνώνυμη με την εξαφάνιση. Είναι μία μηδενιστική απόδοση της πραγματικότητας\». 
Michael Ackerman

Ο Michael Ackerman είναι αμερικανός φωτογράφος, γεννημένος το 1967 στο Τελ Αβίβ και εκπροσωπείται από το πρακτορείο VU. 

Το 1998 κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου νέου φωτογράφου στο International Centrer of Photography της Νέας Υόρκης και το 1999 το Prix Nadar για τη δουλειά του στο End Time City.

Aπό την πρώτη του έκθεση το 1999 ο Michael Ackerman εντυπωσίασε με την νέα ριζοσπαστική και μονα-δική του προσέγγιση.

Η δουλειά του στο Βαρανάσι με τίτλο “End Time City” (εκδόσεις Delpire) αποφεύγει κάθε είδους εξωτισμό ή προσπάθεια περιγραφής της πραγματικότητας, διερευνώντας το δίπτυχο χρόνος-θάνατος με μία ελεύθερη προσέγγιση, κυρίως μέσα απ\’ τη χρήση της «πανοραμικής» απόστασης.
 

Το 2001 δημοσιεύει τη δεύτερη εκδοτική του δουλειά με τίτλο “Fiction” (εκδόσεις Delpire), όπου αινιγματι-κές, κοκκώδεις εικόνες αντανακλούν τον προσωπικό του κόσμο και μεταφέρουν την αγωνία και την αμφιβο-λία των αναζητήσεών του.

To 2010, πάλι από τις εκδόσεις Delpire, παρουσιάζει το βιβλίο “Half Life”. Εδώ ο Ackerman κατασκευάζει ένα ολόκληρο σύστημα από αναφορές και αντηχήσεις μνήμης, υπογραμμίζοντας μιά αρχέγονη ερήμωση. 

Συντονισμός: Νατάσσα Χριστιά
Οργάνωση παραγωγής: ART/IF/ACT