Οι γνωστοί και καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές Μυρσίνη Μαργαρίτη και Δημήτρης Τηλιακός με τη συνοδεία της διεθνώς αναγνωρισμένης μαέστρου Ζωής Ζενιώδη στο πιάνο παρουσιάζουν δύο κύκλους τραγουδιών του Robert Schumann στο Ωδείο Αθηνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ:

Robert Schumann, Frauenliebe und leben op. 42
Τραγούδι: Μυρσίνη Μαργαρίτη

Robert Schumann, Dichterliebe op. 48
Τραγούδι: Δημήτρης Τηλιακός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Η Μυρσίνη Μαργαρίτη είναι μια πολύπλευρη υψίφωνος με ένα ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ ως την σύγχρονη μουσική. Ο διεθνής τύπος έχει εκθειάσει την μουσικότητά της, την δεξιοτεχνία, την καθαρότητα του ήχου και την εντυπωσιακή της σκηνική παρουσία. Μετα τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ στο Σάλτσμπουργκ ξεκίνησε την καριέρα της ως Σερπέτα στην όπερα «La finta giardiniera» του Μοτσαρτ στο Landestheater Salzburg και ακολούθησαν πολυάριθμες εμφανίσεις σε θέατρα και συναυλιακούς χώρους σε Ευρώπη, Μεξικό, Ινδονησία και Κίνα, με καθοριστικές στιγμές τις εμφανίσεις στο φεστιβάλ BBC Proms, στη Concertgebouw Amsterdam, στο Bozar Brüssel κ.α. Μεταξύ 2006 και 2009 ήταν μόνιμο μέλος του σολιστικού Ensemble της όπερας του Halle στην Γερμανία. Έχει ερμηνεύσει πολλούς σημαντικούς ρόλους όπως: Ilia (Idomeneo) στο θέατρο Ολύμπια, Alcina (Alcina) στο Διεθνές Φεστιβάλ Χαίντελ του Halle στην Γερμανία, Fillide (Aminta e Fillide) και Anastasio (Giustino) στο Διεθνές Φεστιβάλ Χαίντελ του Goettingen, Morgana (Alcina) και Μικαέλα (Κάρμεν) στο Φεστιβάλ Αθηνών, Donna Anna (Don Giovanni), Κοντέσα (Γάμοι του Φίγκαρο), Βαρώνη στην όπερα Λεπορέλλα του Γιώργου Κουρουπού στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Bellezza (Il trionfo del tempo e del disinganno) στο Φεστιβαλ Μπαρόκ της Valetta στη Μάλτα, Armida (Rinaldo), Angelica (Orlando Furioso), την Γυναίκα στην όπερα του Φ. Πουλένκ “Ανθρώπινη Φωνή” στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε πολυάριθμες συναυλίες. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών, στο Athens Conservatoire College of Music και στο Ωδείο Kodaly.

Ο Δημήτρης Τηλιακός γεννήθηκε στη Ρόδο και σπούδασε την τέχνη του τραγουδιού με τον Κώστα Πασχάλη. Ως υπότροφος του ιδρύματος «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας», συνέχισε τις σπουδές του στο Μόναχο, στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου με τη Δάφνη Ευαγγελάτου στην όπερα και τους Helmut Deutsch και Donald Sulzen στο Lied και αποφοίτησε με Mεταπτυχιακό δίπλωμα. Στο Μόναχο πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση ως σολίστ, στο Prinzregententheater ερμηνεύοντας τον Conte Almaviva από τους γάμους του Φίγκαρο του Μότσαρτ και απέσπασε το α’ βραβείο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού «Willi Domgraf-Fassbaender». Ο Δημήτρης Τηλιακός εμφανίζεται στα σημαντικότερα θέατρα και σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο, όπως: Mητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Εθνική Όπερα του Παρισιού, Βασιλικό Θέατρο της Μαδρίτης, Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης, Όπερα της Ζυρίχης, Όπερα του Mόντε Κάρλο, Θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, Μεγάλο Θέατρο του Λουξεμβούργου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Όπερα της Νίκαιας, Bασιλική Όπερα της Δανίας, Λα Μονναί των Βρυξελλών, Κρατική Όπερα του Αμβούργου, Αίθουσα του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Όπερα του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας, Όπερα της Πόλης του Τόκυο, Κοντσέρτχαους της Βιέννης, Φιλαρμονική του Έλβα στο Αμβούργο, Φεστιβάλ του Σπολέτο, Φεστιβάλ της Λουκέρνης, Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, Κρατική Όπερα της Στουτγάρδης, Semperoper της Δρέσδης, Όπερα της Κολωνίας, Όπερα του Βίλνιους, Όπερα του Τελ Αβίβ κ.ά. Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με τους σημαντικότερους μαέστρους και σκηνοθετες της εποχης μας. Έχει ηχογραφήσει τις όπερες Διδώ και Αινείας (Πέρσελ), σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρεντζή, Mάκβεθ (Βέρντι) με την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, Φραντσέσκα ντα Ρίμινι (Ραχμάνινοφ) από το Théâtre Royal de la Monnaie των Βρυξελλών, το Χειμωνιάτικο ταξίδι του Φρ. Σούμπερτ με τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο για τη Navis Classics, και τον ομότιτλο ρόλο από τον Don Giovanni του Mότσαρτ σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρεντζή για τη Sony Classical, ηχογράφηση που απέσπασε διεθνή βραβεία: BBC Music Magazine Award 2017, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Edison Klassiek. Δίδαξε και σκηνοθέτησε την όπερα Don Giovanni στο πλαίσιο του OperaLab νέων τραγουδιστών. Σκηνοθέτησε την μουσική παράσταση ΟΡΦΝΗ για το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Διδάσκει την τέχνη του τραγουδιού παραδίδοντας σεμινάρια τελειοποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε ξένα πανεπιστήμια όπως, στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής των Βρυξελλών, στη Μουσική Ακαδημία της Στουτγάρδης κ.ά.

Η Ζωή Ζενιώδη, μαέστρος με διαρκή παγκόσμια παρουσία, αναφερόμενη από τον διεθνή τύπο και ως “Ms. Dynamite”, συνεργάζεται συχνά με οργανισμούς όπως η Lyric Opera of Chicago, Santa Fe Opera, Opera Queensland, Opera New Zealand, Opera Southwest, Florida Grand Opera και έχει εμφανιστεί σε χώρους όπως το Carnegie Hall και η Philharmonie de Paris. Είναι μέλος του διάσημου Hart Institute of Women Conductors της Όπερας του Ντάλας από το 2016. Πρόσφατα, μετά τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό “La Maestra” στο Παρίσι, επιλέχθηκε ως ένα από τα έξι μέλη της Ακαδημίας “Maestra” για την περίοδο 2022 2024. Έχει επίσης επιλεχθεί ως Mentee της υποτροφίας Taki Alsop για το 2023 με μέντορα την Marin Alsop. Οι άμεσες μελλοντικές συνεργασίες της περιλαμβάνουν παραγωγές με την Όπερα του Σικάγο, τη Φιλαρμονική της Βρέμης, την Opera Santa Barbara, διάφορες ορχήστρες στη Βραζιλία, την Ορχήστρα της Αβινιόν, την Paris Mozart Orchestra, μεταξύ άλλων. Συμπράττει συχνά με τις ορχήστρες: Auckland Philharmonia Orchestra, Christchurch Symphony Orchestra, Orchestra Wellington, Queensland Symphony Orchestra, Bremen Philharmonic, Paris Mozart Orchestra, National Symphony Orchestra of Colombia, Bogota Philharmonic, Brno Philharmonic, New England Symphonic Ensemble, Tatarstan National Symphony Orchestra, Vietnam National Symphony Orchestra, Palm Beach Symphony, μεταξύ πολλών άλλων. Στο παρελθόν έχει διατελέσει Principal Guest Conductor του Φεστιβάλ Νέας Μουσικής “Ασία-Ευρώπη”, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αρχιμουσικός της MOYSA, Καλλιτεχνική ∆ιευθύντρια και Μαέστρος των Alhambra Orchestra και Broward Symphony Orchestra, Μαέστρος στη Florida Grand Opera και στη Frost Symphony Orchestra. Είναι η πρώτη γυναίκα μαέστρος με Διδακτορικό στη Διεύθυνση Ορχήστρας στην Ελλάδα και εκπροσωπείται από το διεθνές πρακτορείο ADA Artists Management, New York.