Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Πλώ το βιβλίο του Βλαντιμίρ Βολκώφ με τίτλο “Ο επισκέπτης του Πάπα”, σε μετάφραση Άννας Κωστάκου-Μαρίνη.

 

Το βιβλίο:

6 Σεπτεμβρίου 1978.

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄, ο νεοχειροτονηθείς πάπας που δεν επεδίωξε την εκλογή του, ο φίλος της πτωχείας και της προσευχής, δέχεται στο Βατικανό τον Μητροπολίτη Λένινγκραντ Νικόδημο. Συζητούν ολομόναχοι για ώρα πολλή. Ο μητροπολίτης πεθαίνει ξαφνικά στα χέρια του πάπα.

Μετά από αυτό το γεγονός ο πάπας δηλώνει σιβυλλικά:

«Ποτέ ως τώρα δεν είχα ακούσει τόσο ωραίους λόγους για την

Εκκλησία. Δεν μπορώ να τους επαναλάβω. Παραμένουν ένα μυστικό». Είκοσι μέρες μετά, ο πάπας αφήνει κι αυτός αιφνίδια την τελευταία του πνοή…

 

Ο Βλαντιμίρ Βολκώφ, πάνω στον καμβά αυτού του αληθινού γεγονότος, πλέκει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για το σκοτάδι της ανθρώπινης ματαιότητας, που κόβει την ανάσα.

Πόσο τυχαίοι ήταν οι δύο θάνατοι;

Τι συζήτησαν οι δύο εκκλησιαστικές προσωπικότητες;

Ποιος ο ρόλος της KGB και της ιταλικής μαφίας;

Και οι Ιταλοί αριστοκράτες;

Οι διεφθαρμένοι καρδινάλιοι;…

 

Ο συγγραφέας:

Ο Βλαντιμίρ Βολκώφ, Γάλλος στην υπηκοότητα, Ρώσος στην καταγωγή, χριστιανός ορθόδοξος στο θρήσκευμα, γεννήθηκε το 1932 στη Γαλλία, όπου και πέθανε το 2005. Οι γονείς του ήταν Ρώσοι μετανάστες, αντισοβιετικοί στο φρόνημα (ήταν μακρυνός ανηψιός του μουσουργού Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι). Σπούδασε στη Σορβόννη και τη Λιέγη και μιλούσε άριστα Γαλλικά, Αγγλικά και Ρωσικά. Υπηρέτησε στην Υπηρεσία πληροφοριών του Γαλλικού στρατού στη διάρκεια του Αλγερινού πολέμου (1954-1962), πράγμα που του δίδαξε στην πράξη πώς διεξάγεται ο πόλεμος τόσο στις αθέατες σκιές της διπλωματίας, όσο και στο πεδίο της μάχης. Αυτή η γνώση θα του χρησιμεύσει αργότερα στα κατασκοπικά μυθιστορήματα, που θα εκδώσει με μεγάλη επιτυχία. Μετά την αποστράτευσή του από τις τάξεις του γαλλικού στρατού, θα μεταναστεύσει στην Αμερική για τριάντα χρόνια, όπου θα εργαστεί ως μεταφραστής και καθηγητής Γαλλικών και Ρωσικών. Παράλληλα, στην Αμερική αρχίζει να εκδίδει και τα πρώτα του μυθιστορήματα. Το 1982 βραβεύεται από τη Γαλλική Ακαδημία με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του Le montage. Στη Γαλλία επιστρέφει το 1992 και θα ζήσει εκεί μέχρι το θάνατό του. Έχει συγγράψει πλήθος μυθιστορημάτων με ευφάνταστη πλοκή, βγαλμένη από τα σπλάχνα της κατασκοπείας και του Ψυχρού πολέμου. Αλλά επίσης αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα του είναι η βαθιά μεταφυσική πνοή και η μεγάλη αγάπη του για την Ορθοδοξία.

 

Άλλαέργατου:

L’Agent triple (1962),Métro pour l’enfer (1963), LesMousquetaires de la République (1964), Vers une métrique française (1977), Le retournement (1979), Les humeurs de la mer (1980), Le professeur d’histoire (1985), Le Bouclage (1990).

Έχει επίσης γράψει ιστορικά έργα, θεατρικά και βιογραφίες.