Υπήρξαν άραγε ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η θεατρική ομάδα bouλouki μέσα από την παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ», που θα παρουσιάσει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείο Μπενάκη.

Μέσα από ένα ταξίδι έρευνας στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, επιχειρεί ο δημιουργός της παράστασης, να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, όπως τα συναντά κανείς στο έργο ξένων περιηγητών, λαογράφων, ποιητών αλλά και στις μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων μέσα από τοπικές εφημερίδες ή αστικούς μύθους.

Τρεις ηθοποιοί με κύριο όργανό τους την μουσικότητα του λόγου αλλά και το σώμα τους δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 από τις 25 Μαρτίου έως και τις 16 Απριλίου και για 8 μόνο παραστάσεις,  τα εκθέματα του Μουσείου θα παίρνουν σάρκα και οστά, θα ζωντανεύουν και θα αφηγούνται ιστορίες δικές τους, αλλά και άλλων ανθρώπων.

Ποιος είναι λοιπόν ο … Βρυκόλακας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη; Τι είδαν οι ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική νησιωτική, κυρίως, Ελλάδα; Τι κρύβουν οι αστικοί μύθοι της νεότερης Ελλάδας; Ποιος είναι ο… νεκρός αδερφός της δημοτικής μας ποίησης;

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» μας αποκαλύπτει μία σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, όπου οι βρυκόλακες ή αλλιώς και βορβόλακες, στοιχειώνουν τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αυτό που φοβούνται περισσότερο και από τον ήλιο είναι … το νερό της θάλασσας.

Σκηνοθεσία – Διασκευή Κειμένων: Κωνσταντίνος Ντέλλας

Παίζουν: Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Μαριαλένα Τσούκα

Σκηνογραφία: Ανδρέας Σκούρτης

Πρωτότυπη μουσική – Επεξεργασία Ήχου: Παναγιώτης Γεωργόκωστας

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ντιάνα Νοτάρογλου

Φωτογραφίες: Αμάντα Σαρρή

Επικοινωνία: Τίνα Τζοβάρα