Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, στις 20:30, προβάλλεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η ταινία «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου με την οποία ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική», που φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (12 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2014).

Το 1955 ο Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετεί το «Δράκο», την ταινία που, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες του ελληνικού σινεμά, και αναθέτει στον Τάσο Ζωγράφο τα σκηνικά. Η ταινία, που εκπροσώπησε το 1956 την Ελλάδα στη Mostra της Βενετίας, ήταν η πρώτη σκηνογραφική δουλειά του Τάσου Ζωγράφου για τον κινηματογράφο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό.
Με εξαιρετικούς ηθοποιούς και πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, η ταινία βασίζεται στην παρεξήγηση που προκύπτει από τη φυσιογνωμική ομοιότητα του ήρωα με το «Δράκο», το φόβητρο της περιοχής.

Προλογίζουν: ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου

Σκηνοθέτης: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Λεκάκη, Ανέστης Βλάχος, Φρίξος Νάσου

Διάρκεια: 105′

Η έκθεση «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική»  (Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, 12 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2014) ήταν ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη ενός πολυσήμαντου δημιουργού (ζωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος αλλά και θεατρικός συγγραφέας κ.α.) που συνδέθηκε με την ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα, έχοντας στο ενεργητικό του κοστούμια και σκηνικά για περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις και για 200 κινηματογραφικές ταινίες.

Περιελάμβανε 159 έργα, αντιπροσωπευτικά της μακρόχρονης θητείας του καλλιτέχνη στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σκηνικά και κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, αλλά και τη ζωγραφική του ως μέσο προσωπικής έκφρασης βαθύτατα ποιητικής. Ακόμα, περιελάμβανε σκηνικά και κοστούμια και από το θέατρο της εξορίας στη Μακρόνησο, όπου το χρονικό διάστημα 1948-1950 ο Τάσος Ζωγράφος, παρακινημένος από το Νίκο Κούνδουρο που γνώρισε εκεί, δούλεψε για το ανέβασμα παραστάσεων.