Ο μουσικός και συνθέτης Costinho (Κωστής Ζουλιάτης) εγκαινιάζει φέτος στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων έναν πρωτότυπο κύκλο καλλιτεχνικών συναντήσεων βασισμένο στον αυτοσχεδιασμό, με τίτλο « + 1».

Μία Πέμπτη το μήνα, ο Costinho, που γνωρίσαμε μέσα από τις συνεργασίες του με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και το μουσικό σχήμα Night On Earth, τη δουλειά του με νέες θεατρικές ομάδες και την πειραματική δισκογραφία, προσκαλεί έναν καλλιτέχνη από την ηλεκτρονική μέχρι την παραδοσιακή μουσική σκηνή για να αυτοσχεδιάσουν μαζί.

Χωρίς τίποτα το προκαθορισμένο, χωρίς προηγούμενη συνεύρεση, το μουσικό αποτέλεσμα θα παράγεται εξ ολοκλήρου στο χώρο και στον πραγματικό χρόνο, παρουσία κοινού —αποζητώντας τη συνωμοτική εμπλοκή του.

Για τη δεύτερη βραδιά του κύκλου, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου, καλεσμένος είναι ο μουσικός Μιχάλης Καταχανάς, γνωστός πειραματιστής και αυτοσχεδιαστής στη βιόλα, με διαδρομές από την jazz μέχρι τη ρεμπέτικη μουσική.

Ο Costinho, κατά κόσμον Κωστής Ζουλιάτης, αυτοπροσδιορίζεται ως ένας εργάτης της μουσικής πράξης. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Κέρκυρα, έπαιξε, έμαθε, παίζει, μαθαίνει. Έχει εμπλακεί στη δημιουργία διαφόρων μουσικών σχημάτων (Night On Earth, Paracroussis, Fidel Son, Jukejoint Alligators, Ρεμπετέητορς) τα οποία λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, από τη σύνθεση μέχρι τον επικίνδυνο αυτοσχεδιασμό και την ηχητική τρομοκρατία. Το ίδιο κάνει και κατά μόνας. Του αρέσει να βάζει ταμπέλες στη μουσική, κυρίως σε αυτές που δείχνουν αδιέξοδο. Πιστεύει στην αρμονία, αλλά όχι απαραίτητα αυτή του ωδείου. Διαχειρίζεται άσπρα και μαύρα πλήκτρα, κουμπιά, χορδές, ενώ με τα πόδια κάνει πετάλι. Το αποτέλεσμα είναι ήχοι και θόρυβοι, συνέχειες και ασυνέχειες, αφηγήσεις για την πόλη, για τους δρόμους και τους ανθρώπους που συναντά εκεί, με τρόπο που να προκύπτουν αλήθεια και αμυχές στα χέρια και στη σκέψη.

Στις συνεργασίες και στις συμπράξεις του επί σκηνής και στο στούντιο βρίσκει κανείς τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, Νίκο Τουλιάτο, Νίκο Βελιώτη, Θοδωρή Ζιούτο, Φώτη Σιώτα, Johniethin, Dayna Kurtz, Mathieu Jeannot, Ramona Córdova κ.α. Ως μέλος του Συνόλου ελεύθερου αυτοσχεδιασμού του τμήματος μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, έχει συνευρεθεί με τους Joe Tornabene, Σαβίνα Γιαννάτου, Ανδρέα Μνιέστρη, Δήμο Δημητριάδη, Ζουμαδοστελή κ.α.

Κάνει μουσική για το θέατρο (Αλεξάνδρεια, Περσινή Αρραβωνιαστικιά, Παρθενώνας, Από δω και πέρα μόνο χάπι εντ κ.α.), μουσική για εικόνες (Σωματείο Ρακοσυλλεκτών, Η φάκα, Sam Roma κ.α.), εικόνες για μουσικούς (Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου 1926-1970, Πορτρέτο Δημήτρη Δραγατάκη), γράφει λέξεις για μουσικούς (John Coltrane, Luigi Nono, Alban Berg, Γιάννης Χρήστου κ.α.).

Με τους Night On Earth βρίσκεται σε δισκογραφία (Night On Earth stage/radio, Second Hand) και στο πανί (Hoy no vengo a cenar, Κλέφτες, Ροζ). Εδώ και λίγους μήνες, καμαρώνει την πρώτη κυκλοφορία προσωπικών ήχων του, με τον εύγλωττο τίτλο «3» από το ευγενικό label Triple Bath — δουλειά που περιλαμβάνει από αυτοσχεδιασμό μέχρι προσπάθεια σύνθεσης musique concrète.

Ο Μιχάλης Καταχανάς ξεκίνησε βιολί σε ηλικία 8 ετών. Φοίτησε στο Πειραματικό μουσικό γυμνάσιο της Παλλήνης και στο τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2008, με υποτροφία του ιδρύματος Fulbright, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα σύγχρονου αυτοσχεδιασμού του New England Conservatory της Βοστόνης. Εκεί μαθήτευσε με τους Charlie Banako και Ran Blake. Έχει συνεργαστεί με τους: Δήμο Δημητριάδη, Jackie Leven, Antony Coleman, Νίκος Ξυδάκης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, κ.ά. Συμμετείχε το 2010 στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Τρισεύγενη» σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου και μουσική του Τάκη Φαραζή. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2010, δραστηριοποιείται στην Αθήνα, παίζοντας κυρίως βιόλα και έχοντας δημιουργήσει δυο jazz κουαρτέτα, το κουαρτέτο εγχόρδων Frog και το Re-Define Project. Τον Οκτώβριο του 2014, κυκλοφόρησε από την Re-Define Productions ο πρώτος δίσκος του, “Murderess”, με πρωτότυπες συνθέσεις εμπνευσμένες από ρεμπέτικα τραγούδια του ’20 και του ’30.

Μέσα στο 2015 θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο “Το 3ο Χρέος”.