Κάθε δύο μήνες το Γαλλικό Ινστιτούτο μας προτείνει να συναντήσουμε το «αλλού» στον χώρο και τον χρόνο της σύγχρονης λογοτεχνίας, ταξίδια και οράματα μακρινά, μέσα από συγγραφείς που έγραψαν στη γαλλική γλώσσα αλλά προέρχονται από διάφορους ορίζοντες. Ξεκινάμε λοιπόν για την Πράγα το 1942, την Αγία Πετρούπολη, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, τα χαμένα βασίλεια των Ινδιάνων Μαπούτσε και των φυλών Ζουλού…

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, το Γαλλικό Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε ένα ακόμα ταξίδι στη λογοτεχνία, συντροφιά με τον πολυβραβευμένο Γάλλο συγγραφέα Caryl Férey, γνωστό για τα πολιτικά του θρίλερ και τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Ο Caryl Férey, συγγραφέας, ταξιδευτής και σεναριογράφος, δεν άργησε να επιβληθεί στη Γαλλία ως ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του πολιτικού θρίλερ. Τα μυθιστορήματά του, ιδιαίτερα τα Haka (1998 – Άγρα, 2015) και Utu (2004 – Άγρα, 2016), που η δράση τους εκτυλίσσεται στην κοινωνία των Μαορί, Zulu (2008) στη Νότιο Αφρική και Mapuche (2012 – Άγρα, 2013), με φόντο την κατεστραμμένη από την κρίση Αργεντινή, έχουν αποσπάσει όλα τα σημαντικά βραβεία αστυνομικής λογοτεχνίας, μεταξύ των οποίων το Μεγάλο Βραβείο Quais du polar, το βραβείο Landerneau και το βραβείο του περιοδικού Lire.

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, Condor (Gallimard, 2016), είναι μια κατάδυση στη Χιλή την περίοδο μετά τη χούντα του Πινοτσέτ. Ο Férey γράφει επίσης έργα για παιδιά, για μουσικούς, για το θέατρο και το ραδιόφωνο. To Zulu μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Jérôme Salle με πρωταγωνιστή τον Orlando Bloom.

Τα μυθιστορήματά του περιγράφουν καταστροφικές πολιτικές ρωγμές και εθνοτικούς πολέμους, αλλά οι ήρωές του βρίσκουν πάντα μέσα τους τη δύναμη για εξέγερση και αντίσταση, για έρωτα και τελικά για επιβίωση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του Γιώργου Ξενάριου, συγγραφέα, μεταφραστή και κριτικού λογοτεχνίας.

Αποσπάσματα από το νέο μυθιστόρημα του Caryl Férey, Κόνδωρ που ετοιμάζεται από τις Εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση της Αργυρώς Μακάρωφ θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Σκουλά.

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και το Λεξικοπωλείο.