Αν θυμηθείς τ’ όνειρο μου είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα παρουσιάσει ο Βασίλης Λέκκας, με αγαπημένα τραγούδια και ορχηστρικά από τη μεγάλη οθόνη

του Μίκη Θεοδωράκη, στο Μουσικό Προαύλιο του Badminton το τριήμερο Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Ιουλίου 2011.

Το Μάρτιο του 1953 ο Μίκης Θεοδωράκης ηχογραφεί το πρώτο του soundtrack για την ταινία «Εύα», της Μαρίας Πλυτά. Ακολούθησαν ταινίες όπως «Συνοικία τ’ όνειρο», «Φαίδρα», «Ποια είναι η Μαργαρίτα;», «Μυρτιά», «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», “Serpico”, «Κατάσταση πολιορκίας», «Ζορμπάς», «Τρωάδες», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Φοβού τους Έλληνες».

Κι αυτοί είναι μόνο μερικοί σημαντικοί τίτλοι από τις 35 ταινίες που έντυσε με μουσική του ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.  «Για μένα ο κινηματογράφος» λέει ο Μίκης Θεοδωράκης «είναι μία σύγχρονη τέχνη στην οποία ενώνονται όλα: ιστορία, σκηνοθεσία, φωτογραφία, μουσική, τα πάντα.  Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τον κινηματογράφο, πάντα αγκαλιάζει και σχολιάζει την εικόνα, ενώ ταυτόχρονα κατορθώνει και διατηρεί την αυτονομία της.

Πρόκειται για έναν μουσικό κόσμο γεμάτο συναρπαστικές εναλλαγές με έντονες χροιές.  Η μουσική και τα τραγούδια του κορυφαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, αντλούν στοιχεία από τις πηγές της παράδοσής μας, ενώ οι αρμονίες και η δυτική κουλτούρα αφήνουν το ισχυρό τους ίχνος. Η μουσική ωστόσο του Θεοδωράκη απηχεί πρωτίστως έναν προσωπικό μελωδισμό. Ένας μελωδισμός ο οποίος μεταμορφώνεται σ’ ένα μουσικό υλικό με έντονες κορυφώσεις, δεξιοτεχνική αρτιότητα, πλοκή και βαθμιαία εξέλιξη. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι γεμάτη από ευρηματικές ιδέες και πάντα υψηλής ενέργειας.

Ο Βασίλης Λέκκας, έχοντας μελετήσει βαθιά τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, έρχεται στο Μουσικό Προαύλιο του Badminton, για να καταθέσει ερμηνείες που εμπλουτίζουν και ανανεώνουν τα τραγούδια, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ατόφια συγκίνηση.

Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά… Αφουγκραστείτε τον με την καρδιά σας.

Τη λαϊκή ορχήστρα «Καρέ-Καρέ» διευθύνει ο Δημήτρης Μαργιολάς. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.