Το Ιωνικό Κέντρο παρουσιάζει το έργο του Tom Peuckert, «Ο Artaud θυμάται τον Hitler και το Café Roman»

για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 16, 23, 30 Ιανουαρίου & 6 Φεβρουαρίου 2012.

Το έργο, που παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία το 2000 και επί σειρά ετών στο ιστορικό Berliner Ensemble, το θέατρο που ίδρυσε ο Brecht στο Βερολίνο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στο ιστορικό του υπόβαθρο, ο Antonin Artaud που υποστήριζε ότι ο Hitler κατέλαβε το Παρίσι για να τον απελευθερώσει από το ψυχιατρείο, συντάσσει επιστολή με ημερομηνία την «3η  Δεκεμβρίου 1943» και παραλήπτη τον Adolf Hitler, όπου του υπενθυμίζει την συνάντηση που είχε μαζί του το 1932 στο Café Roman στο Βερολίνο. Στόχος η εκκαθάριση του θεάτρου από το «μικροαστικό σκουπιδαριό», κάτι που μόνο το «σουρρεαλιστικό ουρλιαχτό» του δικτάτορα μπορούσε να εγγυηθεί.

O Tom Peuckert διαβάζει την ανεπίδοτη επιστολή και γράφει έναν παραληρηματικό μονόλογο «εμετικής σύμπτωσης και ταύτισης με το τερατώδες», που συνενώνει όχι μόνο τη σκέψη και το έργο του Artaud αλλά και τις αιτιάσεις κατά της δυτικής σκέψης γενικότερα, της παγίδευσης των διανοουμένων στις θεωρίες του ολοκληρωτισμού.

Σκηνοθεσία Δημήτρη Καντιώτη και μετάφραση Συμεών Γρ. Σταμπουλού. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Ηλία Λόη, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα. Στον ρόλο του παραληρηματικού Antonin Artaud (αν δεν πρόκειται για έναν σχιζοφρενή τρόφιμο ψυχιατρείου που θέλει να ταυτιστεί με τον θεωρητικό του «Θεάτρου της σκληρότητας») ο Νίκος Παντελίδης. Επί σκηνής ο Αλέξανδρος Μποτίνης παίζει διασκευασμένα για τσέλο έργα των Mozart και Klaus Nomi. Τραγουδά ο André Maia.

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Συμεών Σταμπουλού
Σκηνοθεσί: Δημήτρης Καντιώτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλίας Λόης
Ηλεκτρονική επεξεργασία της προβολής: Βασίλης Γραβαρίτης
Φωτογραφίες: Άκης Δέτσης
Οργάνωση Παραγωγής: Κορίνα Ζαρταμοπούλου
Τραγούδι: Andre Maia
Τσέλο: Αλέξανδρος Μποτίνης
Ηθοποιός: Νίκος Παντελίδης

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά στο ArtCafe του Ιωνικού Κέντρου.