«Κάθε ανθρώπινη περιπέτεια, όσο μοναδική κι αν φαίνεται, εμπλέκει ολόκληρη την ανθρωπότητα» -Jean-Paul Sartre

Η φράση Muntu ya Simera προκύπτει από τον συνδυασμό δύο γλωσσών, της γλώσσας λινγκάλα (που ομιλείται στην Κινσάσα, στο Κονγκό) και της νεοελληνικής γλώσσας. Η λέξη «Muntu» σημαίνει «άνθρωπος», το «ya» είναι άρθρο, ενώ η λέξη «Simera» είναι το ελληνικό «σήμερα». Ο τίτλος Muntu ya Simera ερμηνεύεται στα ελληνικά ως «ο άνθρωπος του σήμερα».

Ο σημερινός κόσμος είναι ένας κόσμος που έχει υποστεί μεγάλες αναταραχές σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε είναι αδύνατον να τον συγκρίνουμε με το παρελθόν. Ωστόσο, μέσω της παγκόσμιας επανάστασης της ψηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σαφές ότι ο σημερινός άνθρωπος έχει απολέσει τον εαυτό του, σαν να έχει παραιτηθεί από κάθε ίχνος ανθρωπιάς και ανθρωπισμού.

Η διεθνής ομάδα καλλιτεχνών Mazi

Μπροστά στην διαπίστωση αυτή, ο κονγκολέζικης καταγωγής καλλιτέχνης Richard Lusakumunu, που ζει στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει την ομάδα καλλιτεχνών Mazi, η οποία περιλαμβάνει εικαστικούς καλλιτέχνες διαφορετικών προελεύσεων, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, προκειμένου να προτείνουν έναν χώρο πλούσιο πολιτισμικά και με διαφορετικές εμπειρίες.

Ο ίδιος λέει σχετικά με το θέμα αυτό: «έχοντας λάβει την αναγνώριση ως πρόσφυγας από την ελληνική κυβέρνηση κι έχοντας πάθος για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, είχα την ιδέα να δημιουργήσω μια διεθνή ομάδα καλλιτεχνών με την ονομασία Mazi (που προέρχεται από τη γνωστή ελληνική λέξη «μαζί») με σκοπό να οργανώσουμε ένα στοχασμό γύρω από την καλλιτεχνική δράση…». Η δράση Muntu ya Simera είναι η δεύτερη έκθεση που πραγματοποιείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ενώ η πρώτη είχε λάβει χώρα ένα χρόνο πριν στον ίδιο χώρο.

Η Έκθεση

Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να συμβάλλουμε ως καλλιτέχνες στην αρμονία της κοινωνίας και του κόσμου στον οποίο ζούμε, διότι η τέχνη είναι απαραίτητη. Οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες επιθυμούν να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού έτσι ώστε να προβληματιστεί σχετικά με το περιβάλλον του. Κάθε καλλιτέχνης προτείνει τη δική του αντίληψη του κόσμου και χρησιμοποιεί τα βιώματά του στη διαδικασία δημιουργίας. Τα έργα έχουν ως αποτέλεσμα σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων τομέων όπως ο κοινωνικός, ο πολιτιστικός, ο ανθρωπιστικός, ο γενετικός, ο βιοχημικός, ο ψυχολογικός, ο θεραπευτικός ή και ο εκπαιδευτικός.

Μέσω της δημιουργικής αυτής άμιλλας, η ομάδα καλλιτεχνών επανασυνδέεται με την πανάρχαια ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση κι επιδιώκει να προσφέρει έναν ψυχικό αντίκτυπο στη δυναμική ενός κόσμου σε συνεχή μετάλλαξη, επανατοποθετώντας τον άνθρωπο, ον γεμάτο τεχνάσματα, στο κέντρο του κόσμου κι έτοιμο να αντιμετωπίσει την πρόκληση της προόδου. –Philippe Laferrière, Σύγχρονος καλλιτέχνης, Ιστορικός Τέχνης και καθηγητής εικαστικών