Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, οι δύο ταλαντούχοι δημιουργοί και καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, επιστρέφουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, μετά την παράσταση «Τηλέμαχος– Should I Stay or Should I Go?», για να παρουσιάσουν την «Καθαρή Πόλη».

Η παράσταση, ως θέατρο της πραγματικότητας, ανιχνεύει και επαναπροσδιορίζει τα στερεότυπα, μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες εκείνων που είναι ειδικοί σε θέματα καθαριότητας: τις μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας. Ο Ανέστης Αζάς, μας μίλησε για την ιδέα που βρίσκεται πίσω από το έργο, τα θέματα που πραγματεύεται και τις πρωταγωνίστριες που μοιράζονται μαζί μας την βιογραφία τους. Στην παράσταση, μέσα από τις ιστορίες των πέντε αυτών γυναικών, βλέπουμε ένα πορτρέτο της Ελλάδας από την οπτική γωνία των ξένων, ενώ τίθεται και το ερώτημα ποιος καθαρίζει πραγματικά αυτόν τον τόπο, όπως αναφέρει και ο ίδιος. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας. Ας καταργήσουμε λοιπόν τα στερεότυπα!

Η «Καθαρή Πόλη» είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με το Διεθνές Φεστιβάλ Sirenos (Βίλνιους, Λιθουανία), το Teatro Maria Matos (Λισσαβόνα, Πορτογαλία) και το Tiger Dublin Fringe (Δουβλίνο, Ιρλανδία), στο πλαίσιο του πρότζεκτ ΕUROPOLY των ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Γκαίτε. Μετά την παρουσίαση του έργου στη Στέγη, θα ακολουθήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ.


Photo and Video Credits: Culturenow / Κυριάκος Μακαρονίδης