“Η ομορφιά είναι τόσο μυστηριώδης, όσο και φοβερή.
Ο Θεός και ο διάβολος παλεύουν εκεί,
και το πεδίο της μάχης
είναι η καρδία του ανθρώπου”

– Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Ο Νικόλας Σκορδάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σε πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τις τέχνες… αρχικά με τη ζωγραφική, την ποίηση … λίγο αργότερα όμως η μουσική τον κέρδισε ολοκληρωτικά…

Πέρασε πολλά χρόνια εντρυφώντας σε αυτό που αποκαλείται σήμερα “Τροπική” μουσική γνωρίζοντας και εξερευνώντας παραδόσεις και όργανα της μεσογείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ανατολής (από το Sitar της ινδικής μουσικής βιολί, κλαρίνο, γκάιντα ,φλογέρες της παραδοσιακής αλλά και της βυζαντινής μουσικής).

Όταν αργότερα βρέθηκε στην Αμερική συναντήθηκε με αυτό που αποκαλούμε jazz και την ελευθερία που αυτή επιτρέπει στο μουσικό παράλληλα δε, στο άκουσμα του σοπράνο σαξοφώνου βρήκε τη φωνή του… Έτσι από εκεί και πέρα άρχισε με προσήλωση να αναγεννιέται στα νάματα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού που είναι και το κατεξοχήν πεδίο του… Σπούδασε Jazz soprano Σαξόφωνο και παρακολούθησε όλο τον κύκλο σπουδών της Jazz μουσικής στο «Athenaeum» ωδείο, στην Αθήνα για μια δεκαετία, με επικεφαλής και δάσκαλο τον κ. Σύλβιο Σύρρο.

Επιπλέον ολοκλήρωσε με το πτυχίο της αρμονίας τον κύκλο σπουδών στην κλασική μουσική στο ωδείο Αμαρουσίου «Ελληνικό» στην Αθήνα, με υπεύθυνη σπουδών την κα. Κωνσταντίνα Σερετάκη.

Παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονης τζαζ ενορχήστρωσης στο «Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης» υπό τον κ. Μανώλη Σιδερίδη ως υπεύθυνο σπουδών.

Στο ταξίδι της δισκογραφικής του πορείας, πρώτο του βήμα ήταν η συμμετοχή του στον δίσκο του Χάρη Λαμπράκη «Μετέωρα».

Το Νοέμβριο του 2016 ο σαξοφωνίστας και συνθέτης Νικόλας Σκορδάς ηχογράφησε μαζί με τον σπουδαίο Βρετανό πιανίστα Alex Maquire τον πρώτο προσωπικό του δίσκο “Ships and Shepheards” ένα διπλό δίσκο στα μονοπάτια του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Στον δίσκο συμμετέχουν η εξαιρετικοί μουσικοί Αντώνης Σταυρινός (τρομπέτα) και Στάθης Διαμαντίδης (κοντραμπάσο) με τον αυτοσχεδιασμό τους σε μια σύνθεση του Νικόλα Σκορδά που ονομάζεται “Λαβύρινθος”.

Ο Alex Maguire μουσικοθεραπευτής και ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες της jazz/improv βρετανικής σκηνής με συνεργασίες από Evan Parker, Tony Oxley και Steve Noble ως τον Elton Dean των Soft Machine έχει συνεργαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια με τους περισσότερους τζαζ μουσικούς στην ευρωπαϊκή σκηνή, από τον Tristan Honsinger και τον Jeff Clyne μέχρι τον Evan Parker.

Έχει επίσης συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο de Complicité και τους χορευτές Katie Duck και Patricia Bardi, καθώς και με τον ποιητή John Fry. Ήταν ένας μακροχρόνιος συνεργάτης του Elton Dean και καταγράφηκε μαζί του σε πολυάριθμους σχηματισμούς, όπως το Newsense και το Quartet Elton Dean, καθώς και δύο ζωντανές ηχογραφήσεις με τον Elton και τον Αμερικανό Trombonist Roswell Rudd.

Έχοντας μελετήσει με a.o. John Cage και Howard Riley, ο Alex ήταν επίσης μέλος της τελευταίας ομάδας του Pip Pyle BASH! και του Κουαρτέτου του Michael Moore. Μέλος των σχημάτων “Canterbury Band” Hatfield και “The North”. Επί του παρόντος ο Alex συνεργάζεται με ένα νέο duo με τον σαξοφωνίστα Martin Speake, “douBt” με τον Michel Delville και τον Tony Bianco (ηχογράφηση για την ετικέτα Moonjune της NYC) και ένα νέο sextet για το οποίο έχει γράψει έναν κύκλο τραγουδιών σε κείμενα του Sicilian Nobel laureate Salvatore Quasimodo. Ο Alex έχει περιοδεύσει σε όλη την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία και η εφημερίδα Guardian τον περιέγραψε ως “τον σημαντικότερο πιανίστα της γενιάς του”.

Παράλληλα έχει μια παράλληλη καριέρα ως εγκληματολόγος μουσικοθεραπευτής και έχει διδάξει και δημοσιεύσει εκτενώς για το έργο του σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο μέγιστης ασφάλειας.

Links:

http://www.slamproductions.net/menus/main.asp?PN=detail&QItemID=353
http://nikolasskordas.com/

Piano: Alex Μaguire
Soprano sax tarogato: Νικόλας Σκορδάς