Μπορεί η ζωή σου να αλλάξει σε 3 ώρες και 14 λεπτά; Στο 13ο μυθιστόρημά του, «Το βιβλίο της βροχής», ο Αλέξης Σταμάτης βάζει τους ήρωες του στο στενό χρονικό περιθώριο μιας καταιγίδας. Όσο σύντομη και αν είναι η διάρκειά της, είναι αρκετή για να ανατρέψει και να αλλάξει τις ζωές τους. Ο συγγραφέας μίλησε στην κάμερα του Culturenow για το κεντρικό θέμα του βιβλίου, τους χαρακτήρες και για την βροχή που είναι το μοναδικό στοιχείο της φύσης στο οποίο μπορούμε να επιβιώσουμε κάποια λεπτά ή ανάλογα τις αντοχές μας, με ένα μακροβούτι.

Αλέξης Σταμάτης

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά αρχιτεκτονικής και κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι τέσσερα βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, βιβλίο για παιδιά, νουβέλες, ποίηση).

Το Μπαρ Φλωμπέρ (2000) εκδόθηκε σε επτά χώρες Η Αμερικάνικη Φούγκα (2006) κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Η Μητέρα Στάχτη (2005) εκδόθηκε στα αγγλικά και τα τουρκικά. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, Ο Άλκης και ο λαβύρινθος (2009), κέρδισε το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου.

Επτά θεατρικά του ανέβηκαν στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, στο Θέατρο Χώρα, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο Southbank Centre.

Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια και διδάσκει δημιουργική γραφή στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού.

Το νέο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη, «Το βιβλίο της βροχής», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης.