Ο αγαπημένος στο ελληνικό κοινό χορογράφος Άκραμ Καν επιστρέφει στην Αθήνα με την πιο προσωπική του δουλειά, την τελευταία

του παράσταση Desh, για έξι μόνο παραστάσεις, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, 5-10 Δεκεμβρίου 2012.

Desh στη βεγγαλική γλώσσα σημαίνει «πατρίδα». Στο νέο του έργο ο φημισμένος Βρετανός χορευτής και χορογράφος με καταγωγή από το Μπανγκλαντές αποτολμά ένα παραμυθένιο ταξίδι αναζήτησης της πα¬τρογονικής γης αλλά και της ταυτότητάς του. Επικό και ταυτόχρονα οικείο, το πιο προσωπικό μέχρι στιγμής έργο του Άκραμ Καν χαρα¬κτηρίστηκε από τους κριτικούς αριστούργημα.

Το Desh είναι το πρώτο σόλο του πολυβραβευμένου χορογράφου που, μόνος στη σκηνή για 80 λεπτά, μεταμορφώνεται αέναα ξετυλίγοντας μια μυθική αφήγη¬ση που καταλύει τα όρια χώρου και χρόνου. Ποιητικό και χιουμορι¬στικό, το έργο συνδέει το μύθο και την τεχνολογία, την πολιτική και την οικογένεια, το προσωπικό και το συλλογικό. Πλαισιωμένος από μια ομάδα διακεκριμένων συνεργατών, όπως ο Tim Yip (Όσκαρ για την ταινία Τίγρης και Δράκος), ο Καν συνεπαίρνει τους θεατές σε μια οδύσσεια, έναν κόσμο βίαιο και τρυφερό, κωμικό και τραγικό, μυθικό και σύγχρονο. Ένα ταξίδι μεγάλης συναισθηματικής έντασης και εικαστικής ομορφιάς, το Desh θεωρείται το καλύτερο έργο του Καν, μετά από μια σειρά εντυπωσιακών συνεργασιών (Sylvie Guillem, Juliette Binoche, Αnish Kapoor, αλλά και Danny Boyle για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου).
Το Desh αντλεί από διάφορες ιστορίες σχετικά με τη γη, το έθνος, την αντίσταση και τη σύγκλιση που συμβαίνει μέσα στο σώμα και στη φωνή ενός ανθρώπου που αναζητά την ισορροπία του σε έναν ασταθή κόσμο.

***
Ο Άκραμ Καν γεννήθηκε στο Γουίμπλεντον του Λονδίνου το 1974, σε μια οικογένεια με καταγωγή από την Ντάκα του Μπαγκλαντές, και ξεκίνησε εκπαίδευση στον ινδικό χορό Kathak στην ηλικία των επτά ετών. Η καριέρα του επί σκηνής άρχισε στην ηλικία των 13, όταν συμμετείχε στην παράσταση Mahabharata του Πήτερ Μπρουκ, που περιόδευσε ανά τον κόσμο από το 1987 έως το 1989.

Μετά από σπουδές σύγχρονου χορού στο πανεπιστήμιο De Montfort και στο Northern School of Contemporary Dance και ύστερα από μια συνεργασία με τη Βελγίδα χορεύτρια και χορογράφο Anne Teresa De Keersmaeker των Rosas, ξεκίνησε να παρουσιάζει σόλο παραστάσεις τη δεκαετία του 1990. Τον Αύγουστο του 2000 ίδρυσε την ομώνυμη ομάδα χορού (Akram Khan Company). Το πρώτο έργο του, Kaash, μια συνεργασία με τον γλύπτη Anish Kapoor και τον μουσικό Nitin Sawhney (αμφότεροι Βρετανοί ινδικής καταγωγής), παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2002.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2005 ήταν resident χορογράφος και στη συνέχεια συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο Southbank Centre, ο πρώτος μη-μουσικός στον οποίο προσφερόταν αυτή η διάκριση. Αυτή την περίοδο είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο θέατρο Sadler’s Wells.

Το 2008, συμπρωταγωνίστησε με τη Ζυλιέτ Μπινός σε ένα χοροθεατρικό έργο με τίτλο in-i στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου.

Το καλοκαίρι του 2006, κλήθηκε από την Kylie Minogue να χορογραφήσει ένα τμήμα της περιοδείας της Showgirl.
Ο Καν και η χορευτική του ομάδα εμφανίστηκαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο (2012). Η ζωντανή μουσική ήταν από την Emile Sande, η οποία τραγούδησε το “Abide with me”.

Παράλληλες δράσεις:

Συζήτηση με τον Akram Khan:

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012
Κεντρική Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση με τον χορογράφο
Γλώσσα: Αγγλικά/Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Masterclass με τον Akram Khan:
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

12:00-14:00
Αίθουσα χορού
Σε αυτό το masterclass, o Καν θα μοιραστεί την εμπειρία του αναφορικά με τη χρήση του προφορικού λόγου στις χορογραφίες του για το έργο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς χρησιμοποιεί το αφηγηματικό υλικό και τον προφορικό λόγο προκειμένου να διαμορφώσει μια δυναμική χορογραφία, χωρίς όμως να καθιστά περίπλοκη τη σχέση μεταξύ λόγου και σωματικής γλώσσας.
Κρατήσεις: 2130178034 ή education@sgt.gr (Υπεύθυνη, Μυρτώ Λάβδα).

***
Σκηνοθεσία, Χορογραφία και Ερμηνεία: Akram Khan
Σχεδιασμός βίντεο: Tim Yip
Μουσική: Jocelyn Pook
Σχεδιασμός φωτισμών: Michael Hulls
Παραγωγή: Farooq Chaudhry

Ιστορίες των Karthika Nair και Akram Khan
γραμμένες από τους Karthika Nair, PolarBear και Akram Khan
Δραματουργία: Ruth Little
Σκηνοθεσία δημιουργικής ερμηνείας: Zoë Nathenson
Φωνή της Eshita: Sreya Andrisha Gazi
Φωνή της Jui: Eesha Desai

Animation: Yeast Culture
Σκηνικά: Sander Loonen (Arp Theatre)
Κοστούμια: Kimie Nakano

Παγκόσμια πρεμιέρα: Curve Theatre, Λέστερ Αγγλίας, 15 Σεπτεμβρίου 2011

***

«Ο Καν επιστρέφει στις ρίζες του, αναζητώντας ιστορίες και πρόσωπα από το παρελθόν του. Η αναζήτηση αυτή του δίνει έμπνευση για την πιο άμεση, όμορφη και ώριμη δουλειά της καριέρας του» – The Guardian (Judith Mackrell)

 «Οδύσσεια στη χώρα της μαγείας, των εκρηκτικών χρωμάτων και των μουσώνων» – Daily Telegraph (Mark Monahan)