Για μια ακόμη χρονιά οι Νύχτες Πρεμιέρας στηρίζουν το ελληνικό σινεμά τιμώντας πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Η κινηματογραφική φλόγα του «PARK» της Σοφίας Εξάρχου και η φρεσκάδα του Θανάση Πετρόπουλου για το ρόλο του στο «Όντως Φιλιούνται;» του Γιάννη Κορρέ και της Δήμητρας Βλαγκοπούλου για το ρόλο της στο «PARK», αποτέλεσαν τις επιλογές της Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών και Ηθοποιών Ελληνικών Ταινιών του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

H Κριτική Επιτροπή για τα Βραβεία των Πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων των φετινών Νυχτών πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

Μαρία Χατζάκου (Πρόεδρος), κινηματογραφική παραγωγός και μουσικός
Χριστινα Μουμουρη, Διευθύντρια Φωτογραφίας
Έκτορας Λυγίζος, σκηνοθέτης και ηθοποιός
Κωστής Μαραβέγιας, τραγουδοποιός και συνθέτης
Μαρίνα Τσικλητήρα, κριτικός κινηματογράφου

Η Μαρίνα Τσικλητήρα μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής ανέφερε πως φέτος οι νέοι δημιουργοί «έκαναν όλοι μια προσπάθεια να πρωτοτυπήσουν, να βρουν μια νέα φόρμα, μια γλώσσα οπτική κι αυτό ήταν μια έκπληξη γιατί αυτοί οι σκηνοθέτες μας μετακίνησαν με τρόπους που δεν είχαμε σκεφτεί ή προσέξει, με τον δικό τους φρέσκο τρόπο».

Αναλυτικά τα βραβεία

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στη Σοφία Εξάρχου για το «PARK»

Ο σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος ανέφερε πριν τη βράβευση ότι «επιλέξαμε την πρώτη ταινία που μας συγκίνησε για την ορμή της, για τον τρόπο της να εκφραστεί κινηματογραφικά, με δημιουργική αξιοποίηση του χώρου και των ηθοποιών».

Η Σοφία Εξάρχου ευχαρίστησε την επιτροπή και τις Νύχτες Πρεμιέρας δηλώνοντας ότι «επειδή στην ταινία όλοι ήμασταν πρωτοεμφανιζόμενοι, όλοι μαζί πήραμε το πρώτο βραβείο. Η πρώτη ταινία είναι τρομακτική και εννοώ ότι προκαλεί τρόμο. Ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου που τον μοιραστήκαμε».

Το «PARK» γυρισμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο Ολυμπιακό χωριό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων μιλάει για την Αθήνα 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Μια ταινία για την άνοδο και την πτώση μιας πόλης, που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε, και των ανθρώπων της και ταυτόχρονα μια ιστορία για την ωμή ενέργεια της εφηβείας και τη βία της ενηλικίωσης.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού στον Θανάση Πετρόπουλο για το «Όντως Φιλιούνται;» του Γιάννη Κορρέ

Η Μαρίνα Τσικλητήρα λίγο πριν την απονομή ανέφερε πως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι ένας κυνικός σύγχρονος ήρωας, ψυχρός που κρατά αποστάσεις αρχικά «αλλά ο ηθοποιός σε πολλά σημεία ανοίγει χαραμάδες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον ήρωά του».

Ο Θανάσης Πετρόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο σχολίασε γελώντας «όταν είσαι 35 χρονών και παίρνεις το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου, είναι ένα ελιξήριο νεότητας. Ευχαριστώ τον σκηνοθέτη Γιάννη Κορρέ, γιατί όταν έχεις ωραία ομάδα περνάς όμορφα, και τους συμπρωταγωνιστές μου Ηρώ Μπέζου και Όμηρο Πουλάκη, γιατί η ταινία ήταν ομαδικό άθλημα και αν δεν πάρεις καλές πάσες δε μπαίνει ποτέ γκολ».

Το «Όντως Φιλιούνται;» είναι το χρονικό της σχέσης του Ντάνυ (Θανάσης Πετρόπουλος) και της Στέλλας (Ηρώ Μπέζου), μιλά για τη γενιά λίγο πριν τα τριάντα. Μετέωροι απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω τους, μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις τους με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σαρκαστικό χιούμορ.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού στην Δήμητρα Βλαγκοπούλου για το «PARK» της Σοφίας Εξάρχου

Ο Κωστής Μαραβέγιας δήλωσε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μας εντυπωσιάσε η συγκεκριμένη ερμηνεία και η ταινία. Χειμαρρώδης εκεί που χρειαζόταν και ευαίσθητη όταν επιβαλλόταν».

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου ευχαρίστησε την επιτροπή. «Είναι πολύ τιμητικό να βραβεύεσαι στην πρώτη ταινία. Ευχαριστώ τη Σοφία Εξάρχου και όλους όσους δουλέψαμε μαζί για να βγει το PARK».

Την βραδιά έκλεισε η προβολή της ταινίας «Κωνσταντίνος Τζούμας: Ηθοποιός εξ Ιδιοσυγκρασίας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, προλογίζοντας την προβολή, ανέφερε ότι πριν από 10 χρόνια, σε έναν ήσυχο δρόμο στο Κολωνάκι, είχε περάσει 6 ώρες για μια απολαυστική συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Τζούμα για το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ.

Ο Κωνσταντίνος Τζούμας με τη σειρά του, δήλωσε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ πως «το ότι βρίσκομαι εδώ καμιά φορά σκέφτομαι μήπως πρόκειται περί λάθους, ο Δημήτρης έκανε την ταινία. Απορούσα που ήθελε να είμαι το τιμώμενο πρόσωπο γιατί όλα αυτά είναι συνειρμοί που γίνονται πως…μήπως έχω μεγαλώσει; Μήπως κάτι προσπαθούν να μου πουν; Μήπως να αποχωρώ σιγά σιγά; Μαζί σας θα δω για πρώτη φορά την ταινία και όπως μου είπε ο σκηνοθέτης δεν μπήκαν όλα. Πράγμα που με ανησυχεί…»

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Τζούμα, ενός ανθρώπου που έχει χαρακτηριστεί ως «Είρων εκ φύσεως, ηθοποιός εξ ιδιοσυγκρασίας και συγγραφέας εξ ενστίκτου». Ο ίδιος, αποδεχόμενος τον χαρακτηρισμό, πρόσθεσε: «…καλόγουστος κλέφτης, με συμπτώματα αδυναμίας αφοσίωσης, απροθυμία ολοκλήρωσης και ανορεξία για απόψεις. Επίσης, η σοβαρότητα μου προκαλεί πλήξη, η σοβαροφάνεια μου προκαλεί γέλιο και οι επαγγελματίες κωμικοί, μελαγχολία. Επίσης, μου συμβαίνει και κάτι άλλο: στενοχωριέμαι για κάτι που απώλεσα, χωρίς όμως να έχω κάνει κάτι για να το κρατήσω…».

Η γιορτή του ελληνικού σινεμά στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με το πάρτι του Ελληνικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.


Διαβάστε επίσης:

23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας