Η επόμενη προβολή στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουλίου και ώρα 21.30, με την κωμωδία Εθνική Κληρονομιά (Patrimonio Nacional, Ισπανία 1981, 110’), σε σκηνοθεσία Luis García Berlanga.

Πρωταγωνιστούν: Luis Ciges, Luis Escobar, Agustín González, José Luis López Vásquez κ.ά.

Υπόθεση:

Η Μοναρχία επιστρέφει. Ο μαρκήσιος ντε Λεγκινέτσε επιστρέφει στο αρχοντικό του στη Μαδρίτη διακόπτοντας 30 χρόνια αυτοεξορίας στο αγρόκτημά του. Σκοπεύει να πλησιάσει τον βασιλιά και να ξαναζήσει όπως παλιά, στην πολυτέλεια, ως ευγενής αυλικός. Όλες του οι προσπάθειες, όμως, να φτάσει στο παλάτι όχι μόνον αποτυγχάνουν παταγωδώς, αλλά προκαλούν γελοίες καταστάσεις μεταξύ των συγγενών του γερομαρκήσιου, ο οποίος καταλήγει να ανακηρύξει εαυτόν εθνική κληρονομιά, που μπορεί να εκτεθεί σε Ιάπωνες τουρίστες, έναντι εισιτηρίου υπέρ της «συντήρησής του».

Ο Berlanga απομακρυνόμενος από τη συνήθη εστίασή του στους απλούς ανθρώπους, στρέφει εδώ τη σατιρική ματιά του στον οπορτουνισμό της ισπανικής άρχουσας τάξης. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τριλογίας των Λεγκινέτσε, που ωστόσο λειτουργεί πολύ καλά αυτόνομα. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ των Καννών.