…Όταν ένα δέντρο πεθαίνει της πείνας, οι γείτονες του τού δίνουν τροφή. Κανείς δεν ξέρει πώς γίνεται αυτό στην πραγματικότητα, απλά γίνεται. Οι θρεπτικές ουσίες θα ταξιδέψουν μέσα από τα λαγούμια που έχουν φτιάξει οι μύκητες από τις ρίζες ενός υγιούς δέντρου μέχρι το διπλανό του που πεθαίνει της πείνας… Τα δέντρα ζουν, όπως εσύ κι εγώ, πολλά χρόνια και γνωρίζουν τον κανόνα που πρέπει να τηρείται. Σ’ τον έχω πει πολλές φορές: να είσαι καλός άνθρωπος. Κοιμήσου τώρα, αγάπη μου. Αύριο θα είναι μια μεγάλη μέρα. Θα περάσουμε μια θάλασσα….

Ποιο είναι το νήμα που συνδέει τρεις άντρες, φαινομενικά άσχετους και άγνωστους μεταξύ τους;

Ο Φαρούκ φεύγει ως πρόσφυγας με την οικογένειά του από τη Συρία, μια διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα. Ο Λάμπι δεν μπορεί να ξεχάσει τον πρώτο του έρωτα, που του έχει αφήσει βαθιά σημάδια. Ο Τζον, βασανίζεται από το παρελθόν του όσο πλησιάζει προς το τέλος της ζωής του. Σημαδεμένοι απ’ όλα όσα αγάπησαν κι έχασαν, ψάχνουν μια πατρίδα, περνώντας τη δική τους – ήρεμη κι ανάβαθη άραγε;- θάλασσα.

Μια από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης ιρλανδικής λογοτεχνίας, ο Ντόναλ Ράιαν εδραιώθηκε με έργα που προσεγγίζουν τη σύγχρονη ιρλανδική κοινωνία με αυθεντικότητα και λογοτεχνική πρωτοτυπία. Το Από μια Θάλασσα Ήρεμη κι Ανάβαθη βρέθηκε στην μακρά λίστα για το βραβείο Booker του 2018 κι επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα στον Άλλο, τον πρόσφυγα και τη θέση του στην κοινωνία. Οι τρεις ιστορίες, με έναν λόγο διεισδυτικό και σε σημεία ποιητικό, θα βρουν την συγκλονιστική ολοκλήρωσή τους στο τελευταίο μέρος του έργου. Ένα μυθιστόρημα για την απώλεια, την ελπίδα, την αγάπη και τις αόρατες συνδέσεις του καθενός μας με τους άλλους.

Ντόναλ Ράιαν

Ο Ντόναλ Ράιαν (Donal Ryan) γεννήθηκε το 1976 στην πόλη Νένα της Ιρλανδίας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λίμερικ, όπου σήμερα διδάσκει Δημιουργική Γραφή. Μέχρι τον Απρίλιο του 2014 εργαζόταν στην Εθνική Υπηρεσία Δικαιωμάτων των Eργαζομένων. Σήμερα ζει στα περίχωρα του Λίμερικ με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.

Τα έργα του (The Spinning Heart, 2012 / The Things About December, 2013 /A Slanting of the Sun, 2015 / All We Shall Know, 2016 / From a low and quiet sea, 2018) έχουν βραβευτεί επανειλημμένως ή ήταν υποψήφια για σημαντικά βραβεία. Το πρώτο του κιόλας βιβλίο βραβεύτηκε το 2016 ως το Bιβλίο της Δεκαετίας στην Ιρλανδία. Μεταξύ άλλων, το 2013 πήρε το βραβείο Καλύτερου Βιβλίου της εφημερίδας Guardian και την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker. Το 2015 ο Ράιαν τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Το Από θάλασσα ήρεμη κι ανάβαθη ήταν υποψήφιο για το Booker 2018, για το ιρλανδικό βραβείο Μυθιστορήματος, για τα βραβεία Costa Book και το 2019 ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Ondaatje της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες.