Ένα από τα πιο πολυπαιγμένα και πιο αγαπημένα του κοινού αριστουργήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας σε νέα μετάφραση του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, η οποία τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεατρικής Μετάφρασης Eurodram 2023.

Το βάθος του κοινωνικού προβληματισμού και το εύρος των συνδηλώσεων που γεννούν στον αναγνώστη-θεατή τα Ορφανά επιτρέπουν σε αυτό το αριστουργηματικό δραματικό κείμενο του  να παραμένει, δεκαπέντε χρόνια μετά τη συγγραφή του, τραγικά επίκαιρο. Με φόντο τις δυσλειτουργικές ενδοοικογενειακές σχέσεις, το έργο κρύβει στον πυρήνα του έναν πολυδιάστατο κριτικό στοχασμό απέναντι στον ρατσισμό, τον φόβο και την απόρριψη οτιδήποτε ή οποιουδήποτε θεωρείται ξένο(ς), την αποδοχή του διαφορετικού. Αποδεικνύεται, έτσι, διαχρονικό έδαφος γόνιμου επαναπροσδιορισμού της Βίας ως έννοιας κι ως φαινομένου.

Ο συγγραφέας –με πυκνό και κρυπτικό λόγο, με πλοκή γεμάτη σασπένς και ανατροπές, με υποδόριο χιούμορ– ασκεί εύστοχη κοινωνική κριτική. Συνείδηση, ηθική, ιδεολογία, αγάπη, ασφάλεια, προστασία, οικογενειακοί δεσμοί και κοινωνική ευθύνη είναι μόνο κάποιες από τις έννοιες που συνθέτουν το πολυδιάστατο δραματουργικό πλέγμα των Ορφανών.

«Εσύ, μέχρι πού θα έφτανες για να προστατεύσεις την οικογένειά σου;»

Φιλολογική επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη
Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

H παράσταση ανέβηκε τον Μάρτιο του ’23 στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια, τον Ιούλιο συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Αττικό Άλσος (Θέατρο Κατίνα Παξινού), και από 23 Σεπτεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου θα ανέβει στο Θέατρο 104.