Το αρχείο με τα 80.000 αντικείμενα του Ντέιβιντ Μπόουι (David Bowie) περιλαμβάνει χειρόγραφα σημειώσεις, γράμματα, κοστούμια, μουσικά όργανα, βραβεία, φωτογραφίες, ταινίες, μουσικά βίντεο, σκηνικά και άλλα, πολλά από τα οποία εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδεύουσας έκθεσης του Μουσείου «David Bowie Is». Η έκθεση συγκέντρωσε πάνω από δύο εκατομμύρια επισκέπτες μεταξύ 2013 και 2018.

«Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης πιο προσωπικά γραπτά, σκέψεις και ανολοκλήρωτα έργα, τα περισσότερα από τα οποία, δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο κοινό». Τα αντικείμενα πρόκειται να εκτεθούν το 2025 σε έναν νέο χώρο, Το Κέντρο Μελετών Παραστατικών Τεχνών Ντέιβιντ Μπόουι, (The David Bowie Centre for the Study of Performing Arts) στο Στράτφορντ.

Η απόκτηση του αρχείου από το Victoria & Albert (V&A) και η δημιουργία του Κέντρου Ντέιβιντ Μπόουι κατέστη δυνατή από το κληροδότημα του Ντέβιντ Μπόουι και δωρεά 10 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών από το Ίδρυμα της Οικογένειας Μπλαβάτνικ και τον πολυεθνικό όμιλο Warner Music Group.

Μεταξύ άλλων στο αρχείο περιλαμβάνονται χειρόγραφοι στίχοι των τραγουδιών Fame, Heroes και Ashes to Ashes, τα κοστούμια Ziggy Stardust του Μπόουι, σχεδιασμένα από τον Φρέντι Μπουρέτι το 1972, αλλά και το στυλόφωνο που έπαιζε στην επιτυχία του 1969 Space Oddity.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Photo Credit: © Victoria and Albert Museum, London (Museum number: S.4620-1995) | Poster, 1973, England