Η έκθεση “Between Us” της Ντάνα Σουτς (Dana Schutz) παρουσιάζεται από τις 9 Φεβρουαρίου 2023 μέχρι και τις 11 Ιουνίου 2023.

Το γκροτέσκο, το παράλογο και το κωμικό συγχωνεύονται στα έργα της Ντάνα Σουτς, δημιουργώντας ένα σύμπαν ανησυχητικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό. Επί δύο δεκαετίες, η Σουτς ξεχωρίζει για την αφηγηματική δύναμη των έργων της, αλλά και για την δυναμική αίσθηση που διαθέτει αναφορικά με το χρώμα.

Η Ντάνα Σουτς είναι μια από τις σημαντικότερες δημιουργούς παραστατικής ζωγραφικής των καιρών μας. Οι περίπλοκες και συχνά υπερμεγέθεις συνθέσεις της αφηγούνται ιστορίες και παρουσιάζουν ανθρώπους και τις σχέσεις τους.

Η Σουτς μελετά εις βάθος αυτές τις σχέσεις, δηλαδή όσα συμβαίνουν μεταξύ μας, όσα μας ενώνουν, αλλά και όσα μας διαχωρίζουν. Και από αυτήν την ενασχόληση, προκύπτει και ο τίτλος της έκθεσης: “Between us”.

Η συγκεκριμένη έκθεση μπορεί να ιδωθεί ως η φυσική επέκταση των εκθέσεων του Louisiana, με ζωγράφους από το διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, όπως οι Peter Doig, Daniel Richter, Tal R, Cecily Brown και Mamma Andersson.

Φιλοξενεί πίνακες, σχέδια, γραφιστικά και γλυπτά, ενώ αποτελεί μια επισκόπηση της καριέρας της Ντάνα Σουτς, η οποία εκτείνεται σε δύο δεκαετίες. Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στο MAM (Musée d’Art Moderne) στο Παρίσι.

Παρά την μακάβρια, συχνά ακόμη και αποκρουστική, αίσθηση που προκαλούν τα έργα της, δεν υπάρχει αμφιβολία για την ευαισθησία της καλλιτέχνιδος απέναντι στην κοινωνία και τους καιρούς τους οποίους βιώνουμε. Και, αν και δυσοίωνα, τα έργα της καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή, ακόμη ίσως και να μαγέψουν τον παρατηρητή.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αρκετοί μεγάλοι πίνακες, με σχεδόν βιβλική δομή, στους οποίους ομάδες ανθρώπων παλεύουν για την κορυφή του βουνού, προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια βάρκα στην ανοιχτή θάλασσα κ.ο.κ. Η Σουτς έχει προχωρήσει από χαοτικές και κλειστοφοβικές σκηνές σε τέτοια περίπλοκα μοτίβα, στα οποία υπάρχουν πολλές φιγούρες. Το έργο της είναι, φυσικά, σύγχρονο, αλλά οι βάσεις της πατούν γερά στους κλασικούς, από τους οποίους και αντλεί αναφορές.

Ντάνα Σουτς (Dana Schutz)

Η Ντάνα Σουτς (Dana Schutz) γεννήθηκε το 1976 στο Μίσιγκαν. Είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τους παραστατικούς της πίνακες, οι οποίοι αφορμώνται από συγκεκριμένα θέματα ή αφηγήσεις.

Το έργο της ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2002, με την πρώτη της έκθεση με τίτλο “Frank from Observation”. Από αυτήν την έκθεση και μετά, τα θέματά της έχουν κυμανθεί από ανθρώπους που μπορούν να φάνε τον εαυτό τους, φανταστικές γεννήσεις και θανάτους, μέχρι άβολες καταστάσεις και καθημερινά, αδιάφορα αντικείμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το έργο “Shoe” (2002), στο οποίο το θέμα είναι ένα γκρι παπούτσι επάνω σε ένα μπλε, κολλώδες υλικό, που μοιάζει με τσίχλα, το οποίο φαίνεται να είναι κολλημένο σε μια πορτοκαλί λωρίδα του δρόμου.

Σε μια ερώτηση του Bomb magazine σχετικά με την πηγή έμπνευσής της, η Σουτς απάντησε πως: «Οι πίνακες δεν είναι αυτοβιογραφικοί […] Ανταποκρίνομαι σε αυτό που θεωρώ ότι συμβαίνει στον κόσμο. Οι υποθέσεις στους πίνακες μπορούν να λειτουργήσουν ως αντικαταστάσεις ή ως αφηγήματα για φαινόμενα που νιώθω ότι συμβαίνουν στον πολιτισμό. Στους πίνακες σκέφτομαι με όρους επιθέτων και επιρρημάτων. Συχνά, θα πάρω πληροφορίες από ανθρώπους ή πράγματα που βλέπω, μια φράση ή το πώς ένα αντικείμενο σχετίζεται με κάποιο άλλο. Κατασκευάζω τους πίνακες όπως προχωρώ».

Το 2012, η Σουτς παρουσίασε την έκθεση “Piano in the Rain” στην Γκαλερί Petzel της Νέας Υόρκης, ενώ το 2019, στην ίδια γκαλερί, παρουσίασε γλυπτά, τα οποία δημιούργησε πρώτα με πηλό και ύστερα διαμόρφωσε σε μπρούντζο. Επιπρόσθετα, το 2022, το έργο της συμπεριλήφθηκε στην έκθεση “Women Painting Women” στο Modern Art Museum of Fort Worth.

Πηγές: louisiana.dk | Wikipedia

Φωτογραφίες: Ανακτήθηκαν από: louisiana.dk